En İyi Öğrenci Şehri Olan Eskişehir’de Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en kalabalık 25. şehri olan ve 1993 yılından bu yana büyük şehir belediyesi statüsüne sahip Eskişehir gezilecek yerler anlamında sunduğu seçeneklerle pek çok insanı kendine çekmektedir. Gerek coğrafi konumu gerek de Başkent Ankara’ya olan yakınlığı dolayısıyla oldukça önemli bir noktada yer alan Eskişehir’de gezilecek yerler sahip olduğu diğer özellikleri dolayısıyla da ön plana çıkmaktadır.
Günümüz Türkiye’sinde öğrenci kenti denilince akla ilk gelen isim olan Eskişehir ili, bünyesinde bulunan Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri dolayısıyla çok sayıda gencin buraya gelerek eğitim hayatını sürdürmesine olanak sağlamaktadır.
Barındırdığı köklü üniversitelerin yanında sunduğu imkanlar, ekonomik anlamda öğrencilere daha iyi bir yaşantı sağlaması, sosyal hayatın gelişimi, tarihi ve kültürü gibi nedenler dolayısıyla da hem genç neslin hem de her yaştan insanın yaşamak istediği şehirler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Eskişehir’in Eski İsimleri
Eski ve Orta Çağ dönemlerinin yaşandığı zamanlarda Yunanca Dorylaion ve Latince Dorylaeum adları ile bilinen kent, Arap kaynakları incelendiğinde ise Darauliya, Adruliya ve Drusilya isimleriyle anıldığı görülür.
Bugün Frig Vadisi olarak bildiğimiz alanın bir bölümü, Eskişehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Eski kaynaklara bakıldığında da Dorylaion isminin bir Frigya şehri nitelemesi içinde olduğu görülmektedir.
Antik kaynaklarda Dorylaion taraması yapıldığında; önemli olarak görülen yolların kavşak noktasında konumlanan, dolayısıyla ticari anlamda refaha ulaşmış ve kaplıcaları ile de adını duyurmayı başarmış Frig kenti olarak görülen Eskişehir’in kurucusu olarak da Eretrialı Doryleos gösterilmektedir. Ancak şehrin tam manasıyla önem kazanması Bizans Dönemi’ne denk gelmektedir. Hatta o dönem imparatorluk yapan Justinianos’un bu çevrede bir yazık sarayı olduğu da kaynaklarda geçen bir diğer bilgidir.
Eskişehir’in geçmişine, yani Dorylaion şehri olduğu zamanlara dair 19. yüzyıldan bu yana yapılan pek çok bilim adamı ve gezginin bölgeye gelerek yaptığı araştırmalar sonucunda, bugün Şarhöyük olarak adlandırılan alanın Dorylaion olduğu saptanmıştır.
Köprübaşı
Eskişehir’in Tarihçesi
Eskişehir il merkezinin üç kilometre kuzeydoğusunda ve Porsuk Çayı’nın kuzeyinde konumlanan Şarhöyük, pek çok kazı çalışmasının da yapıldığı bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle 1989 senesinde başlayan, Kültür Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. A. Muhibbe Darga önderliğinde kurulan bir arkeolog ekibi tarafından, bugün de hala sürmekte olan çok sayıda kazı çalışması yürütülmektedir. Şarhöyük’ün tarihinin Osmanlı Devleti Dönemi’nden ilk Tunç Çağı’na kadar gittiği yapılan çalışmalar sonunda öğrenilmiş ve bölgede tüm bu tarih boyunca yerleşim olduğu sonucuna varılmıştır.
Eskişehir gezilecek yerler denildiğinde çok sayıda tarihi unsurdan söz edilmesinin mümkün oluşu da sahip olduğu bu eski ve köklü geçmişten kaynaklanmaktadır. Bu anlamda özellikle Frig Vadisi son yıllarda daha da bir önem kazanmıştır. Bugün geldiği durumda bölgeye turlar düzenlenmekte ve tarihi yapısı hakkında bilgi verilmektedir.
Şarhöyük, yani o zaman ki ismiyle Dorylaion, Bizans yönetimi altındayken imparatorluğun Selçuklular’a karşı savunulmasında kilit bir rol üstlenmiştir. Uzun bir süre Bizans’ın korunmasını sağlamış, ancak tarihler 1176 senesini gösterdiğinde Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan döneminde bu durum bozulmuştur.
II. Kılıçarslan, dönemin Bizans İmparatoru Manuel Komnenus’u yenilgiye uğratarak, bölgeyi ele geçirmiştir. Dorylaion ilerleyen süreçte uzun yıllar terk edilmiş bir konumda bırakılmıştır. Höyüğün güney bölgesinde kurulan yeni yerleşim yeri bu dönemde hareket kazanmış, harabe halindeki bölgeye de Eskişehir adı verilmiştir.
Eskişehir ilçelerinde gezilecek yerler nerelerdir?
Her yıl her bölgeden insanın göç ettiği, bunun yanında yerli ve yabancı pek çok turistin gezi düzenleyerek ya da turlar eşliğinde geldiği bir şehir olan Eskişehir hava durumu dolayısıyla daha çok yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ancak bunun yanı sıra her mevsim kente gelen çok sayıda insan da bulunmaktadır.
Gezilecek yerlerin bol oluşu Eskişehir otelleri açısından son derece yararlı ve geliştirici bir faktör olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yıl içerisinde çok farklı kültürden insanın bölgeye geliyor oluşu dolayısıyla, oteller de sürekli bir hareket halindedir.
Eskişehir ilçelerinde gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen seçeneklerden bazıları şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:
Sazova Parkı
Sazova Parkı
Tam adı Bilim Sanat ve Kültür Parkı olan, ancak çok sayıda insan tarafından Sazova Parkı olarak anılan alan, kentin en büyük parkı olma özelliği göstermektedir. Dört yüz metrekare genişlikte bir alan üzerinde konumlanan Sazova Parkı içerisinde çok sayıda aktivite yapma seçeneği bulunmaktadır.
Parkın en ünlü yeri olan Masal Şatosu, her yıl insanların en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri olma özelliği göstermektedir. Üstelik bu durum yalnızca çocuklar için değil, her yaştan kişi için geçerlidir. Park içerisinde Masal Şatosu dışında; Sabancı Uzay Evi, Korsan Gemisi ve Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri bölümleri de bulunmaktadır.
Barlar Sokağı
Porsuk Çayı
Eskişehirliler tarafından oldukça sevilen bir alan olan Porsuk Çayı, Sakarya Irmağı’nın bir koludur. Adeta bir kordon olma özelliği gösteren Porsuk Çayı içerisinde gondol turları düzenlenmekte ve etrafındaki çimlerde çok sayıda insanlar vakit geçirmektedir. Bunların yanı sıra kafelerin Porsuk etrafında konumlanması ve hemen arka tarafında Eskişehir barlar sokağı gibi sosyal alanların bulunması da Porsuk Çayı’na olan ilgiyi artırmaktadır.
Kentpark
Porsuk Çayı’nın kenar kısmında yer alan Kentpark, özellikle sıcak havalarda yoğun ilgi gören bölgelerden biridir. İçerisinde bulunan yapay plaj, Türkiye’nin ilk yapay plajı olma özelliği göstermektedir.
Şelale Park
Şelale Park
Eskişehir’in en büyük şelalesinin yer aldığı Şelale Park, bin dört yüz metrekarelik bir alan içerisinde konumlanmaktadır. Bünyesinde bir seyir terası ve çok sayıda aktivite alanı bulunduran bölge, sunduğu Eskişehir manzarası dolayısıyla da oldukça sevilmektedir.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi: Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde yüz ellinin üzerinde kişinin balmumu heykeli yer almaktadır. Beş bölümden oluşan müzede, Atatürk’ün balmumu heykellerinin olduğu bir salon bulunmaktadır.
Atlıhan Lületaşı El Sanatları Çarşısı: Lületaşı yapımı ustalarının yöreye özgü ürünler ortaya çıkardığı ve sattığı çarşıda, çok sayıda hediyelik eşya bulmak mümkündür.
Frig Vadisi
Frig Vadisi
Frigyalılar tarafından üç bin yıl önce yapılan, kayaların oyulmasıyla meydana gelen evlerin ve anıtların yer aldığı vadiye araba, yürüme ve bisikletle ulaşım sağlamak mümkündür. Bunların yanı sıra son zamanlarda bölgede balon turizmi de yapılması konuşulmaktadır.
Eskişehir’de ne yenir?
Kırım ve Balkanlar başta olmak üzere savaş dönemlerinde pek çok farklı bölgeden göç alan Eskişehir’de ne yenir sorusunun oldukça zengin bir karşılığı bulunmaktadır. Aldığı göçler dolayısıyla mutfağına da yeni tatlar kazandıran Eskişehir kahvaltı, ara öğünleri, akşam yemekleri gibi zamanlarda oldukça farklı yemek seçeneği sunabilecek bir alt yapı kazanmıştır.
Çibörek
Fast food alışkanlığının gün geçtikçe arttığı ve hemen hemen her bölge ve şehirde aynı tarzdaki yiyecek ürünlerinin tüketildiği günümüz dünyasında, fast food anlayışını yerelleştirerek kendine özgü hale getiren Eskişehir ziyaretçilerine, hızlı bir şekilde tüketebilecekleri çibörek sunulmaktadır.
Özü itibari ile Tatar geleneğinden gelen ve vaktinde bölgeye göç eden Tatarlar tarafından Eskişehir mutfağına kazandırılan çiğbörek, kentin neredeyse her noktasında ulaşılabilecek bir ürün olma özelliği göstermektedir.
Bunun yanında Türk kahvaltı anlayışının en güzel örneklerini de yine Eskişehir’de bulmak mümkündür. Eskişehir peynirinden zeytinine, tereyağlı yumurta ve menemene kadar her çeşit ürünü en taze ve doğal tüketmek isteyenler için son derece iyi servisi bulunan yerlere sahip bir kenttir.
Her ne kadar kebap denilince aklımıza ilk gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi olsa da Eskişehir de kebabın hakkını veren kentler arasındadır. Özellikle yine Tatarlar tarafından şehre ve ülkeye kazandırılan bir lezzet olan Balaban Kebabı, bu duruma son derece başarılı bir örnek oluşturmaktadır.
Köfte yemeyi çok seven kişiler için de en doğru adreslerden biri Eskişehir’dir. İl genelinde pek çok iyi köfteci bulunması dolayısıyla kent, köfteleri ile de ünlü bir hale gelmiştir.
Tatlı seven insanların Eskişehir’e geldiklerinden mutlaka helva ve şekerleme yapan yerlere uğramaları tavsiye edilmektedir.
Balık kültürünün deniz bulunan şehirlerde yoğunlukta olduğu bir gerçektir. Ancak Eskişehir bu anlamda da kendini geliştirerek, lezzetli balık arayanların tercih ettiği bir kent haline gelmiştir.
Odunpazarı
Eskişehir Odunpazarı en çok ilgi çeken yerlerden biri
Eskişehir merkezini oluşturan ilçelerden bir tanesi olan Odunpazarı, kentin en tarihi semti oluşu dolayısıyla oldukça ilgi gören yerlerin başında gelmektedir.
Bölgenin Odunpazarı olarak anılmasının sebebi ise; eski dönemlerde köylü kesimin dağlardan aldıkları odunları, şehirdeki insanlara satmak için burada bulunan Yediler Parkı’na getirmeleridir. Zaman içerisinde bu olaydan ötürü semte Odunpazarı adı verilmiştir.
Odunpazarı ile ilgili en çok anlatılan hikayelerden biri de şudur:
Bölgeye yerleşmek için gelen halk nereye yerleşeceği konusunda bir karar vermek için Odunpazarı’na ve Porsuk Çayı’na birer tane koyun ciğeri asarlar. Aradan geçen kısa bir süre sonunda Odunpazarı’nda bulunan ciğerin daha geç bozulduğunu görürler. Bu olay sonrasında da yerleşmek için Odunpazarı’nı uygun görürler.
2012 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanan Odunpazarı, özellikle bu olaydan sonra popülaritesini gün geçtikçe artırmıştır.
Şehrin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Odunpazarı’nda gezilecek çok sayıda alan mevcuttur. Bu alanlardan başlıcaları ise şu şekildedir:
Tarihi Odunpazarı Evleri, Lületaşı Müzesi, Şelale Park, Kurtuluş Müzesi, Arasta, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Balmumu Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, ETİ Göç Müzesi, Canlı Tarih Sahnesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Eskişehir Ticaret Odası Sanayi Müzesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Osmanlı Evi, Şeyh Edebali Türbesi, Alaaddin Camii.