Elmas Nasıl Oluşur?
Elmas nedir, elmas nerede bulunur, elmas nasıl oluşur, elmas yüzük neden değerli? Sizin için soruları yanıtlıyoruz.
Elmas Nedir?
İşlenmemiş maden türü olmakla birlikte elmas oluşumu tam olarak bilinmese de bazı araştırmalar bizi dünyanın başlangıcına kadar götürmektedir. Elmas, dünyanın çekirdek ile litosfer arasındaki katmanda yaklaşık olarak 160 – 170 km derinlikte bulunmaktadır. Bu bölüm dünyanın yeryüzü hacminin en yüksek yerini oluşturmaktadır. Elmasın oluştuğu ortamdaki sıcaklık tahminen 1000°C’yi aşmaktadır.
Elmaslar en az 1 milyar yıl önce oluşmakta olup pek çoğunun ise tahminen 3,2 milyar yıl öncesine kadar dayandığı söylenmektedir. Yanardağların patlaması sonucu lavlarla birlikte yeryüzüne çıkmaktadır ve son derece yaşlıdırlar ve madenciliği ise bir o kadarda zordur. Genel olarak volkanik bacalarda, kimberlit kayalarda, metrotitlerde ve alüvyon plaserlerde bulunmaktadır. Elmaslar muazzam güçlü bir yapıya sahiptirler. O kadar güçlüdürler ki hiçbir alet ve edevat onları kesemez, en sıcak kaynar ateş bile onlara hiçbir şekilde zarar veremez sadece özel olarak üretilmiş makaslar onları kesebilir. Ayrıca ametal bir yapıya sahip olan bu mineral 3500 °C’de erimektedir. Asitlerden etkilenmez ve iklim değişikliklerinden dolayı tahrip olmazlar.
Elmas Nasıl Oluşur?
Elmas karbonun doğal olarak bulunan iki formundan bir tanesidir. Bu özelliği elmasa atomların birbirlerine kuvvetli kimyasallarla bağlandığı üç boyutlu özellik kazandırmaktadır. Karbonun diğer formu olan grafit ise iki boyutlu karbon katmanları arasında kuvvetli kimyasal bağları olmadığı için elmasın aksine çok yumuşak bir yapıdadır. Elmaslar çok sert yapıda oldukları için yıllarca kuyumculukta ve sanayide oymacılık için kullanılmaktadır. Sanayide kullanılan elmaslar bolt, ballas ve karbonado olarak üçe kısma ayrılmaktadır.
Tamamen saf olan elmas aslında renksizdir. Saflığını ve yapısal bozukluğunu bozan diğer maddeler ise elmasın renginin bozulmasına neden olabiliyor. Elmasın şeklindeki kalıcı bozulmalar ise kırmızı rengin kaynağıdır. Doğada en sık rastlanılan elmas saf karbondan oluşan renksiz elmastır. Elmaslar; renksiz, mat, şeffaf, yarı şeffaf, mavi, beyaz mavi, mavi beyaz, lavanta mavisi, gri, sarı, turuncu, kırmızı, kahverengi, yeşil, pembe ve siyah renklerinde bulunmaktadır. Kırmızı elmas en nadir bulunan ve değeri yüksek olan elmas türüdür. Elmasın parlaklığının sebebi ise “Rekatif İndisi” oranına sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Doğal elmaslar atomların kristal yapıya tek tek eklenmesiyle yüzyıllar içersinde oluşmaktadır. Elmasların kimyasal süreçleri ile sentezlenmesi de mümkün olmaktadır. Çökertme ve kimyasal buhar tekniği ile bir günde 400 mg elmas elde edilebilir.
Elmaslar Hangi Ülkelerde Bulunmakta ve Çıkarılmaktadır?
Bu değerli maden ilk olarak Hindistan’da keşfedilmiştir. Daha sonra ise dünyanın farklı bölgelerinde elmaslar bulunmuştur. Ayrıca Avustralya, Kanada, Güney Afrika, Brezilya ve Rusya’da elmas maden ocakları bulunmaktadır.
Günümüzde ise genel olarak Afrika ülkelerinde doğal olarak bulunmakla birlikte; Angola, Gine, Tanzanya, Liberya, Çin, Endonezya, Venezuella, Zimbabwe, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yerlerde daha fazla bulunmaktadır.
Elmasın çıkarıldığı yerler ile kesimi yapıldığı yerler farklıdır. Elmas kesim endüstrisi İsrail, Çin, Kanada, Rusya, Hindistan, Belçika ve ABD gibi ülkelerde yapılmaktadır. Türkiye’de ise ne elmas madeni bulunmakta ne de çıkarılmaktadır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Pırlanta Neden Bu Kadar Pahalı?
Nişanlanmadan Önce Konuşmanız Gereken 9 Konu