Elektroterapi Nedir?
Elektroterapi, elektrik akımlarının insan vücuduna uygulanması ile çeşitli hastalıkların tedavisine katkıda bulunmayı amaçlayan tedavi yöntemidir. Elektroterapi alanı altında çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Değerlendirmelerden sonra fizyoterapistler genellikle özel olarak hedeflenmiş bir ev egzersiz planına veya başka bir egzersiz terapisine ek olarak, aşağıdaki tedavilerden birini önerebilir:
Elektroterapi – Ultrason
Artan frekanslarda mekanik titreşim, ses enerjisi olarak bilinir. Normal insan ses aralığı 16Hz-20.000Hz aralığındadır. (çocuklar ve genç yetişkinlerde). Bu üst sınırın ötesinde, mekanik titreşim Ultrasound olarak bilinir. Terapide kullanılan frekanslar tipik olarak 1,0 ila 3,0 MHz arasındadır (1MHz = saniyede 1 milyon döngü).
Etkilenen dokudan bağımsız olarak bir yaralanmadan sonra iyileşme süreci, vücudun dokularında bir dizi karmaşık adım içerir. Ultrasonun mekanik titreşimlerinin vücudun dokuları daha etkin bir şekilde iyileştirme yeteneğini artırabileceğine inanılıyor.
Ultrason Acıtıyor mu, Hissediyor muyuz?
Ultrasonda kullanılan frekanslar o kadar yüksektir ki makinenin çalıştığını hissetmemeniz gerekir. Fizyoterapist etkilenen bölgeye soğuk bir jel uygular. Bu jelin görevi, ses dalgalarının cilt yüzeyinden derin dokuya transferine yardımcı olmaktır.Temel olarak tedavinin ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmasına yardımcı olur. Herhangi bir noktada rahatsızlık hissederseniz, lütfen fizyoterapistinizi bilgilendirin.
Ultrason Güvenli Mi?
Evet, fizyoterapistiniz tarafından yapılan sözlü ve fiziksel değerlendirmelerden sonra tavsiye edildiğinde güvenlidir. Ultrasonun yapılmaması gereken bazı durumlar elbette vardır. Değerlendirme sırasında fizyoterapistiniz, genel sağlığınızın diğer tüm yönlerini göz önünde bulundurarak, sunulan herhangi bir tedavinin sizin durumunuz için güvenli olmasını sağlar.
Kaç Seans Uygulanması Gerekir?
Bu sorunun yanıtı tamamen sizinle fizyoteraspistiniz arasında olan bir durumdur. Kişiden kişiye göre değişmektedir.
Soyunmam Gerekecek mi?
Fizyoterapistin tedavi edilecek bölgenin cildini görmesi gerekecektir. Ultrason tedavisi yaptırmayı kabul ediyorsanız, bölgenin muayenesini ve tedavisini sizin için daha rahat hale getirecek kıyafetler getirmelisiniz.
Darbeli Kısa Dalga Tedavisi
Bu tedavi, yumuşak doku yaralanmalarında vücudun iyileşme sürecini hızlandıran bir yöntemdir,elektriksel ve manyetik alan kullanılarak gerçekleştirilir. PSWT’nin (darbeli kısa dalga tedavisi) etkileri temel olarak kas-iskelet sistemi / yumuşak dokulardaki enflamatuar ve iyileşme fazlarıyla ilgilidir. Etkisi, ultrasonunkine oldukça benzemektedir.
Tedavi Acıtıyor Mu?
Tedavi sırasında makinenin çalıştığını hissetmemektesiniz. Herhangi bir noktada rahatsızlık hissederseniz, lütfen fizyoterapistinizi bilgilendirin.
Tedavi Güvenli midir?
Evet, fizyoterapistiniz tarafından yapılan sözlü ve fiziksel değerlendirmelerden sonra tavsiye edildiğinde güvenlidir. Darbeli kısa dalga terapisinin uygun olmadığı bazı durumlar elbette vardır. Değerlendirme sırasında fizyoterapist, genel sağlığınızın diğer tüm yönlerini göz önünde bulundurarak, sunulan herhangi bir tedavinin durumunuz için güvenli olmasını sağlar.
Tedavi Ne Kadar Sürüyor?
Normalde PSWT ortalama 10 ile 20 dakika arasında uygulanmaktadır. Yalnız her hastaya bu süre uygulanmaz, hastadan hastaya bu süre değişmektedir. Fizyoterapistin değerlendirmelerden sonra süreyi belirlemesi gerekir.
TENS
TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu), ilaçsız ağrı kesici bir yöntemdir. Sinirlerin, beyne ağrı sinyalleri göndermelerini engeller. Vücuttaki doğal ağrı kesicileri uyarır. “TENS çoğunlukla küçük, elde tutulan, pille çalışan cihazlardır. Bir fizyoterapist, doktor veya başka bir sağlık pratisyeni tarafından “reçete edilmeleri” gerekmektedir”.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Fiziksel ve Psikolojik Gevşeme Sağlayan 7 Aktivite
Nanojenaratör, Kelliğe ve Saç Dökülmesine Çare Olabilir mi?
Dünyanın Manyetik Alanı Bozuluyor mu?