Dünyanın En Tehlikeli Yolları
Siz de adrenalin bağımlısı bir maceraperestseniz, dünyanın en tehlikeli yolları sizin için iyi birer rota olabilir. İnsanların mecbur kalıp kullandıkları bu yollar, yolculuğun keyfini ölüm kalım meselesine dönüştürüyor. İşte ölümle yaşam arasındaki çizgiyi daraltan, dünyanın en tehlikeli yolları…
Guolıang Tüneli
Çin’deki Taihang dağların yamacındaki Guolıang tüneli, 5 metre yüksekliğinde, 4 metre eninde ve 1200 metre uzunluğundadır. 13 kişinin 5 yıl boyunca yapımı için çalıştığı yol, aşağı düşmeyi engelleyecek herhangi bir şeye sahip olmadığından dünyanın en tehlikeli yolları arasında sayılıyor.
Maeklong Demir Yolu Pazarı
Tayland Körfezi’nde bulunan Samut Songkhram ilindeki Maeklong demir yolu pazarı, dünyanın en tehlikeli pazarı unvanına sahip. Çünkü bu pazarın üstünde günde sekiz defa tren geçiyor. Yaklaşık 30 kilometre hızı olan tren yaklaştığında Pazar tenteleri kaldırılıyor ve insanlar kenara çekiliyor. Tren geçtikten sonra hayat normale dönüyor.
Eyre Otoyolu
Avustralya’daki şehre uzak, 1675 km uzunluğundaki Eyre Yolu; uzunluğu, virajsız oluşu ve berrak bir gökyüzü manzarası sunmasıyla muhteşem görünse de dünyanın en tehlikeli yolları arasında yer alıyor. Çünkü bu yolda seyahat edenler her an bolca kanguru, deve kuşu ve deve ile karşılaşabiliyor.
Karakoram Otoyolu
Çin ile Pakistan’ı birbirine bağlayan Karakurum otoyolu, dünyada asfaltla kaplı en yüksek yol unvanına sahiptir. 4.693 metre yüksekliğinde, 1.300 km uzunluğundaki yol, yaz aylarında muson yağışları sebebiyle heyelan riski taşır.
Goıs Geçidi
Fransa’da bulunan ve Noirmoutier Adası ile Burnёf Körfezi’ni birbirine bağlayan Gois Geçidi’nin en önemli özelliği, gelgit nedeniyle günde iki defa suyun altında kalarak yok olmasıdır. 4.5 kilometre uzunluğundaki geçit, çamurlu ve kumlu plajlarla bütünleşir. 1840 yılında karayollarına bağlanıp otomobillerin hizmetine açılan bu ilginç yol, karşı tarafa geçmek için mecburi kullanılıyor.
Derebaşı Virajları
Bayburt ile Trabzon illerini bağlayan 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağları’nın üzerindeki yamaçlarda yer alan Derebaşı Virajları, 29 keskin viraja sahiptir. Bolivya’daki “ölüm yolu”ndan daha tehlikeli olduğu belirtilen yolun, doğa tutkunları için turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Stelvio Geçidi
İtalya Alpleri üzerinde bulunan Stelvio Geçidi, 180 derece dönüş gerektiren 48 keskin virajıyla oldukça tehlikeli. 2700 metre yüksekliğinde yer alan yol, Avrupa’nın en yüksek karayolu geçitlerinden biridir.
Jalalabad-Kabul Yolu
Afganistan’da Kabil ve Celalabad şehirleri arasındaki bağlantıyı sağlayan Kabil-Celalabad, keskin dönüşler ve uçurumlar dizisidir. Taliban hükümetine karşı olan silahlı grupların kontrolündeki Kabil-Celalabad rotası, her gün ölümcül trafik kazalarına sahne olur. Yaklaşık 60 km olan bu yol, dünyadaki en ölümcül yollar arasındadır.
Kuzey Yungas Yolu
Bolivya’daki ‘The Dead Road’ yani Ölüm Yolu, 1995 yılında Dünya’ nın en tehlikeli yolu ilan edilmiştir. Adrenalin tutkunlarının bisiklet ve motosiklet sürmek için tercih ettikleri Yungas Yolu, sadece 3 metre genişliğindedir ve virajlarının çoğunda bariyer yoktur. İki aracın yan yana geçmesinin mümkün olmadığı bu yol, en az 300 kişinin ölümüne neden olmuştur.
James Dalton Otoyolu
Livengood’tan başlayan ve arktik tundra içinden geçen 666 km uzunluğundaki James Dalton Otoyolu, Alaska’da son buluyor. 560 km’lik otoyol, Kuzey Yamaç ‘ta bulunan petrol tesislerine kolay ulaşım sağlamak için 150 milyon dolar harcayarak yaptırılmıştır. Araba kiralama şirketleri, arabalarının Dalton’da kullanılmasına onay vermiyor. Çakıl taşlarla kaplı bu yolda seyahat; CB radyo, yedek benzin, yedek lastik ve erzak gerektiriyor. Çünkü tırlara yol vermenin ilk kural olduğu bu yolda, sadece 3 tane köy var.
Leh-Manali Otoyolu
4000 ila 5000 metre yükseklikteki Manali-Leh Otoyolu, Hindistan’da bulunan en yüksek dağ yoludur. 490 kilometre olan bu yol; yüksek ovalar, dereler ve buzullar arasından dağları aşıp dar geçitlerle devam ediyor. Bu korkunç yol, dünyanın en tehlikeli yolları arasında olmakla birlikte dünyanın en güzel manzarasını sergiliyor.
Zoji Geçit Yolu
Batı Himalayalar’ın en tehlikeli yollarından biri Kaşmir ve Ladakh Dağları arasındaki Zoji Geçit Yolu’dur. Dünyanın en yüksek ikinci geçidi Zoji Geçit Yolu, 3528 metre yüksekliğindedir. Himalayalar’ın nefes kesen manzarasına sahip olan bu korkutucu yol, bölge halkını, dünyanın geri kalanına bağlayan yol olduğundan hayli önemli bir yoldur.
Bulutların Eğimi
217 kilometre (134.8 mil) uzunluğundaki demir yolunda kitren; 21 tünel, 42 köprü ve viyadük, 2 spiral ve 2 zikzaktan geçerek ve bazen bulutların arasından geçerek bulutların arasında kayboluyor. Bu nedenle trenin geçtiği yol Bulutların Eğimi adıyla bilinir.