Dünyanın En Derin Gölleri Hangileri?
Dünyada milyonlarca göl bulunuyor. Her biri kendine özgü özelliğe sahip olan göller seyahat tutkunlarının ilgisini çekiyor. Peki, en derin göller hangileri, en derin göl nerede merak etmiş miydiniz? Sizin için dünyanın en derin gölleri derlemesi yaptık.
10.Matano Gölü (Endonezya)
Endonezya’nın Güney Sulawesi eyaletinde, Doğu Luwu Regency’de bulunan Matano Gölü, Matana olarak da biliniyor. 590 m derinliğindeki Matana Gölü, Endonezya’nın en derin gölü. Doğal bir göl olan Matana, dünyanın en derin gölleri arasında 10. sırada bulunuyor.
9.Krater Gölü (Amerika Birleşik Devletleri)
Oregon eyaletinde yer alan Krater Gölü, içinde volkanik kül konisi Sihirbaz ada ve doğal bir kaya oluşumu olan hayalet gemi adalarını barındırıyor. 7,700 yıl önce Mazama Dağı volkanının çökmesiyle oluşan gölün derinliği 594 metreye kadar ulaşıyor. Herhangi bir su kaynağı bulunmayan göl, dünyanın en derin krater gölleri arasında bulunuyor.
8.Büyük Köle Gölü (Kanada)
Dünyanın en derin gölleri listemizde Kuzey Amerika’daki en derin göl unvanına sahip olan 614 metre derinliğindeki Büyük Köle Gölü ile devam ediyoruz. Yılın sekiz ayı boyunca buzla kaplı olan göl, Kanada’nın Kuzeybatı Toprakları’nda yer alıyor. Üzerinde birçok ada bulunuyor.
7.İssyk-Kul (Kırgızistan)
Doğu Kırgızistan’da 1,607 metre yükseklikteki İssyk-Kul Gölü, nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok endemik balık türüne ev sahipliği yapıyor. Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş olan göl, dünyanın en büyük ikinci krater gölü unvanına sahip. 668 metre derinliğiyle dünyanın en derin gölleri arasında yedinci sırada yer alıyor.
6.Malavi Gölü (Malavi, Mozambik ve Tanzanya)
Nyasa Gölü ve Lago Niassa olarak da bilinen Malavi Gölü, 704 m’ye kadar olan derinliğiyle Büyük Rift Vadisi’nin en büyük gölleri arasında bulunuyor. Dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılarının yaşadığı gölün 1-2 milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor.
5.O’Higgins / San Martín Gölü (Şili ve Arjantin)
Göl, Arjantin’de 459 kilometrekare alan kaplıyor ve San Martin Gölü olarak biliniyor. Şili’de ise 554 kilometrekare alan kaplıyor ve O’Higgins Gölü olarak biliniyor. Göl, 836 metre derinliğiyle dünyanın en derin gölleri listesinde 5. sırada yer alıyor.
4.Vostok Gölü (Antarktika)
-90 derecelik sıcaklığıyla dünyanın en soğuk bölgesi olan Vostok’taki göl, buz yüzeyinin yaklaşık 4.000 metre altında bulunuyor. Yaklaşık 5.400 kilometrekare tatlı su tutan göl, Antarktika’daki en büyük göl unvanına sahip.
3.Hazar Denizi (İran, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan)
Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya’daki Hazar Denizi, hem deniz, hem de göl özelliklerini taşıyor. Öyle ki tam teşekküllü bir deniz olarak sınıflandırılmış. Dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi, endemik Hazar foku ve Hazar kaplumbağasına ev sahipliği yapıyor. Hazar Denizi, 1.025 metrede 78.200 kilometrekare su tutuyor.
2.Tanganika Gölü (Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi ve Zambiya)
Dünyanın en büyük gölleri arasında altıncı sırada bulunan Tanganyika Gölü, yüzde 98’i endemik olan yaklaşık 250 çiklit türüne ev sahipliği yapıyor. Afrika’da bulunan göl, 1.470 metre derinliğiyle dünyanın en derin gölleri arasında ikinci sırada bulunuyor.
1.Baykal Gölü (Rusya)
Sibirya’nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alan Baykal Gölü, “Sibirya’nın Mavi Gözü” olarak da biliniyor. Eski Türklerin yaşam alanı olarak da bilinen Baykal Gölü, dünya tatlı su rezervinin yüzde 20’sini sağlıyor. Dünyanın en yaşlı gölü olma özelliği taşıyan Baykal Gölü derinliği 1637 metre. Dolayısıyla dünyanın en derin gölü olma özelliği taşıyor.
Türkiye’nin en derin gölü hangi göldür merak edenler için yanıtlayalım. Türkiye’deki en derin göl, volkanik patlama sonucu meydana gelen Acıgöl. Acıgöl’ün 300 metreden fazla derinliği sahip olduğu biliniyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Türkiye’deki En Güzel Doğal Göller