Dünyanın En Değerli Metalleri Hangileridir?
Dünyanın en değerli metalleri klasmanı Londra Ticaret Borsası tarafından belirlenen 1 gramlık kaynağın fiyatına göre oluşturuldu. Her metalin farklı değer mantığı vardır. Bu değer ana sebep olarak metalin çıkarılmasının ne kadar zor olduğuna, dünyadaki nadirliğine ve özelliklerine bağlıdır. Tarih boyunca değerli metaller değerli para birimi olarak kullanılmış ve şimdi ise bir yatırım enstrümanı haline gelmiştir. Değerli metaller dendiğinde aklınıza sadece Altın ve Gümüş gelebilir ancak bunlardan daha değerli olan metallerde mevcuttur. Bizde sizlere Dünyanın en değerli metalleri ve bunların nerelerde kullanıldığı ve dolar karşısındaki değerini açıklamaya çalıştık.
Dünyanın en değerli metalleri
Renyum
Bu metal 1925 yılında keşfedildi. Temel özelliği zor madencilik sürecidir. Bu nedenden dolayı dünyanın en değerli metalleri listesine dâhil edilmiştir. Rusya’da son yıllarda çok büyük Renyum yatakları bulundu, ancak madenciliğine henüz başlanmadı. Renyum metali, bakır madenciliğinde bir yan unsur olarak görev yapmaktadır. Ayrıca bu ürünün %70’i jet motoru parçaları yapmak için kullanılan çok yüksek sıcaklıktaki süper alaşımlara konulmaktadır, yüksek sıcaklıktaki türbin motorlarında da kullanılmaktadır. Renyum metali gümüş – beyaz görünüme sahiptir. Kazakistan, ABD ve Şili’de üretilmektedir.
Piyasa Değeri: 1 gramı 3 ile 6 dolardır
Skandiyum
1879’da İsveçli kimyager L. Nielson tarafından keşfedilmiştir. Skandiyum oldukça hafif ama son derece dayanıklı bir metaldir. Günümüzde roket, uçak, robotik cihazlar, lazer ve uydularda kullanılır. Bu yüzden en değerli metaller arasında yer almaktadır. En büyük Skandiyum yatakları İskandinavya ve Madagaskarda’dır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 4 ile 8 dolardır
Gümüş
Dünyanın en büyük gümüş üreticileri Meksika, Çin, Şili’dir. Ayrıca Polonya ve Peru’da da bulunur. Dünyada keşfedilmiş tüm metaller arasında Gümüş, en düşük temas direnciyle birlikte en iyi elektriksel iletkenliğe sahiptir. Bu durum ise Gümüş’ün kullanım alanının çok fazla olduğu anlamına gelir. Mücevher, dişçilik, tıbbi cihazların iç tasarımlarında genel olarak kullanılır. Ayrıca bakterilerin yayılmasını engelleme ve koku kontrolü gibi birçok teknolojik uygulamanın da ana maddesidir.
Piyasa Değeri: 1 gramı 55 sent ile 1 dolar arasındadır.
Rutenyum
Platin grubunun diğer metallerine benzer biçimde, Rutenyum diğer birçok kimyasal maddeye karşı hareketsizdir. 5 bin ton olarak bilinen dünya rezervlerinde yılda yaklaşık 12 ton Rutenyum madenciliği yapılmaktadır. Rusya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Kanada’da bulunur. En fayda sağlayan özelliği sertliği ve dış kaplamalarda kullanılmasıdır. Ayrıca mücevher yapımında da kullanılır. Bu metal ile her çeşit alkali ve klor elde edilebilir. En büyük Rutenyum Yatağı Güney Afrika’da bulunur. Reaksiyonları oluşturmak için kimya endüstrisinde de kullanılır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 8 ile 10 dolar arasındadır.
Osmiyum
19 yüzyılda kimyager W. Wallasten ve S. Tennal tarafından keşfedildi. Dünyadaki en kalın metallerinden biridir. Mavimsi gümüş bir renge sahiptir. Bu metalin işlenmesi oldukça zordur. Bunun sebebi yüksek erime noktasına sahip olan kırılgan bir yapıda olmasıdır. En yaygın olarak alaşım sertleştirmede kullanılır. Kuzey ve Güney Amerika ve Rusya’da en büyük üreticileri bulunur. Osmiyum yatakları dünyada en fazla Rusya, Sibirya ve Ural dağlarında bulunur. En fazla ilaç sanayisi ve kimya endüstrisinde kullanılır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 12 ile 15 dolar arasındadır.
Platin
Platin en hafif reaktif metaldir. Yüksek sıcaklarda bile bozulmaya karşı çok güçlü bir dirence sahiptir. Bu metal diğer metallerle bir bileşik olarak kullanılır. Gümüş-beyaz rengi vardır. Bu sebepten dolayı Platin hiçbir başka metalle karıştırılmaz. Tıp ve elektrik endüstrisinde aktif olarak kullanılır. En büyük platin yatakları Rusya, ABD, ve Afrika’dır. 19 yüzyılın başlarından itibaren bir katalizör (katalizör: başka şeyleri etkileyerek bir oluşuma yol açan ya da oluşumu hızlandıran maddedir) madde olarak kullanılmaya başlandı.
Piyasa Değeri: 1 gramı 28 ile 30 dolar arasındadır.
Altın
Dünya’daki en popüler değerli madendir. Altın, yatırımcılar (traderlar, ekonomistler) tarafından ekonomik, politik dengesizlik dönemlerinde bile değerini kaybetmeyen dünyadaki en çok aranan metal olduğunu söylemektedir. Bu metal korozyona karşı dayanıklıdır. Dayanıklılığı sebebiyle özellikle dişçilikte kullanılır. ABD, Çin, Güney Afrika’da en büyük altın rezervleri bulunur. Ayrıca Avustralya ve Rusya’da da ciddi altın yatakları bulunmaktadır.
Piyasa Değeri: 1 gram altın 45 – 50 dolar arasındadır.
İridyum
Bu metal S. Tennat tarafından 1803 yılında keşfedildi. Dünyadaki en yoğun elementlerden biridir. Çok kullanışlı olmasından dolayı birçok endüstride kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda yüksek ayrışma direncine ihtiyaç duyulduğunda daha yararlı olmaktadır. Genel olarak elektronik, otomobil ve ilaç sanayisinde kullanılır. İridyum’un temel amacı her türlü alaşımı oluşturmasıdır. Yüksek sıcaklıkta erir, maksimum yoğunluğu korur ve korozyona karşı oldukça etkilidir. Mücevher sırasında İridyum Platin ile birleştirilir. Metalürji sanayisinde yıl boyunca yaklaşık olarak 1 ton iridyum kullanılır. Bu metalin rezervleri çoğunlukla Güney Afrika’da dır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 50 dolardır.
Paladyum
Dünyada en değerli metaller arasında olan Paladyum kimyager W. Wollastan tarafından 1803 yılında keşfedildi. Paladyum hafifliği ve esnekliğiyle çok önemli bir metaldir. Genel olarak mücevher yapımında kullanılır. 2001 yılından önce çok değersizdi. 2001 ile 2008 yılları arasında altından daha düşük bir değere sahipti. 2019’da Forbes dergisinde Paladyumun 2001’den günümüze ilk kez altından daha değerli olduğunu bildirdi. Paladyumun değeri 2001’den günümüze kadar %50 artış gösterdi. Rusya en büyük Paladyum üreticisi ve satıcısıdır. Bununla birlikte büyük oranda cevher yatakları Güney Afrika’da bulunur. Elektronik cihazların kaplanmasında ve fırınlama malzemelerinde kullanılmaktadır. Paladyum dünyada az bulunan metal olduğu için pahalıdır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 55 ile 60 dolar arasındadır.
Rodyum
Günümüzde dünyanın en değerli metali rodyum’dur. 1803 yılında İngiliz kimyager W. Wollastan tarafından keşfedildi. Gümüş renkli olmasına rağmen güçlü yansıtıcı olduğundan dolayı gümüş ve diğer metallerle ayırt edilmesi oldukça kolaydır. Isıl işlem ve oksidasyona karşı yüksek direnç seviyesine sahip olan fosil bir yakıttır. Yansıtıcı özellikleri sayesinde sık kullanılan otomotiv ve çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Dünyada yılda 30 ton rodyum çıkarılır. En yüksek rodyum yatakları Kanada, Güney Afrika ve Rusya’dır. Üretimin yaklaşık %80’i otomotiv ve kimya endüstrisinde kullanılır. Bu metal ayrıca nükleer reaktörlerde de kullanılır.
Piyasa Değeri: 1 gramı 177 dolardır.
Kaynak:
https://www.profvest.com/2019/11/top-10-samyh-dorogih-metallov-v-mire.html
https://moneyinc.com/the-10-most-expensive-metals-in-the-world/
https://www.topteny.com/top-10-most-valuable-metals-on-earth/
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Türkiye’nin İlk Dijital Altını Biga