Dünyadaki En Önemli Kuleler!
Farklı coğrafyalarda, farklı medeniyetten izler taşıyan ve ilginç efsanevi hikayeleri olan kuleler, sayıca fazla olsa da bazıları yüksekliği, görüntüsü veya hikayesiyle ön plandadır. Sizler için tarihin ve kültürün yansıması olan kuleler arasında, bulundukları şehrin sembolü haline gelen kuleleri araştırdık. İşte dünyadaki en önemli kuleler…
Eyfel Kulesi
Fransa’nın simgesi olduğu gibi dünyanın en meşhur ikonlarından biri olan Eyfel Kulesi (Eiffel Tower), aşıklar şehri Paris’te Seine Nehri’nin kıyısındadır. 130 yaşındaki kule, adını, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel’den almıştır. Dünya’nın en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilen 300 metre yüksekliğindeki demir kule, her yıl sayısı milyonları bulan ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Žižkov Televizyon Kulesi
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yer alan Žižkov Televizyon Kulesi, adını bulunduğu Žižkov semtinden alan bir verici kulesidir. Yüksek teknoloji mimarisinin bir örneği olan kule, 1985-1992 yılları arasında inşa edilmiştir. Prag’daki en uzun yapı, çok sayıda emekleyen bebek görüntüsüyle post modern stilde empoze edilmiş bir tasarımdır. Václav Aulický’nin tasarladığı kulenin, Prag’ı tepeden izleme şansı veren bir seyir terası da bulunmaktadır.
Pisa Kulesi
Dünyanın birçok yerinde Pizza kulesi olarak bilinen, İtalya’nın meşhur “eğik” kulesi Pisa Kulesi, üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden oluşan 56 metre yüksekliğinde kuledir. İtalya’nın en çok turist çeken noktalarından biri olan Pisa Kulesi, güçlü bir temele sahip olmadığından zayıf kum ve kilden oluşan gevşek toprak yapısı ve yeraltı sularının etkisiyle eğilmiştir. Yaklaşık 260 milyon dolar masraf yapılarak 45 santimetre doğrultulan kule, İtalya’nın sembolü haline gelmiştir.
Ostankino Kulesi
Moskova’daki Radyo- Televizyon kulesi Ostankino Kulesi, 540 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binaları arasındadır. Nikolai Nikitin adlı bir mimarın tasarımı olan kule, Ekim Devrimi’nin 15. yıl dönemi için yapılmış ve 1967’de açılmıştır.
Big Ben
İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Big Ben, kulenin içinde bulunan çana verilen isimdir. 2012 yılında Elizabeth kulesi olarak isim değişikliği yapılan kule, 36 metre uzunluğunda ve 11 katlıdır. Şimdiye kadar altı hükümdarın egemenliğini görmüş olan Ben Ben, 2,2 fit yüksekliğindedir. Dünyanın en büyük dört taraflı saati unvanına sahip olan Bin Ben’in zili, ilk önce Kraliçe Victoria’nın anısına çalınmıştır. Ardından çanlar savaş kahramanları gaziler ve ölüler için çalınmıştır. Çalın sesi, 14 km. uzaklıktan bile duyulabilmektedir. Saat üzerindeki ışıklar ise, parlamentodaki görüşmelerin devam ettiğinin göstergesidir.
Guinigi Kulesi
14. yüzyıla ait bir tuğla kule olan Guinigi Kulesi, İtalya Lucca’da sayıları gittikçe azalan kule evlerden biridir. Tepesinde yaşlı meşe ağaçlarının bulunduğu 38 metre yüksekliğindeki kule, yerel Romanesk-Gotik mimarisinin tipik bir örneğidir. Kule, İtalya’nın en önemli kuleleri arasındadır.
PL Barış Kulesi
Dai Heiwa Kinen Tō ve Büyük Barış Duacısı Kulesi Tondabayashi isimleriyle de bilinen PL Barış Kulesi, Japonya’nın Osaka kentine yakın olan Tondabayashi’de bulunmaktadır. 1924 senesinde kurulan dinsel bir akım Perfect Liberty Kilisesi’ne (Tam Özgürlük) ait olan yapının, gökyüzünü işaret eden bir parmağı andıran biçimi, ‘gerçek tektir’ ifadesini sembolize etmektedir. Kule, uluslararası platformda dünya barışının temsilcisi olarak da görülmektedir.
Galata Kulesi
528 yılında inşa edilen ve dünyanın en eski kuleleri arasında sayılan Galata kulesi, İstanbul’un önemli sembolleri arasındadır. Bu heybetli yapı, 69,90 metre yüksekliğindedir. Efsanelere konu olan Galata Kulesi, 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. İstanbul denildiğinde ilk akla gelen yapılardan olan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı ve Haliç’in panoramik olarak izlenebilmesine olanak tanımaktadır.
Brugge Çan Kulesi
Belfry/Belfort olarak adlandırılan Orta Çağ çan kulesi Brugge Çan Kulesi, Belçika’da görülmesi gereken en önemli yapılardan biridir. 83 metre uzunluğundaki çan kulesinin 47 çanı bulunmaktadır. Kulenin tepesine çıkmak için, yukarıya doğru giderek daralan ve dikleşen 366 basamak çıkmak gereklidir.
Kutub Minar
Tac Mahal’in inşasına kadar Hindistan’ın en yüksek yapısı olarak kalan Kutub Minar, 13.yüzyılda inşa edilmiş zafer anıtı niteliğinde minaredir. Hint- İslam mimarisinin başyapıtları arasında sayılan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin en çok turist çeken yerlerinin başındadır. Kutub Minar, İslam’ın Hindistan’daki zaferinin sembolü olarak kabul görmektedir.
Space Needle (Uzay İğnesi)
ABD’nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan Space Needle, bir gözlem kulesidir. Şehrin bir simgesi haline gelen bu fütüristik yapı, 1962 Seattle Dünya Fuarı’ndan mirastır. 1960 yılında inşa edilen yapının, kendine has şekli Edward E. Carlson’un tasarımıdır. Yapımı sadece 400 gün süren kule, 160 metre uzunluktadır ve muhteşem Seattle manzarasını sunmaktadır.