Dünyada Girilmesi Yasak Olan Yerler Nerede?
Dünyada bazı yerler var ki, içine girmeniz amaçlanan koşullar oluşmadığı sürece mümkün değildir. Peki, dünyada girilmesi yasak olan yerler nerede? Sizler için yanıtladık.
Girilmesi Yasak Olan 10 Yer
1.Svalbard Tohum Deposu, Norveç
Svalbard Tohum Deposu, 2008 yılında kurulmuştur. Bir dağın 130 metre altındaki tesisin amacı dünyadaki bütün bitki tohumlarını bir araya getirip muhafaza etmektir. 6 metre yüksekliğinde 3 adet ambardan oluşan silonun 2,25 milyar örnek depolama ve koruma kapasitesine sahiptir. Dünyanın en büyük servetinin sahibi olan Rockefeller ailesinin de bağışçı olması nedeniyle Svalbard Tohum Deposu hakkında pek çok komplo teorisi ortaya atılmıştır. Norveç Tohum Bankası kimin merak edenler için yanıtlayalım. Deponun sahipleri GDO’lu tohum üreticileri Monsanto, Syngenta ve Norveç hükümetidir. Dünyanın en zenginlerinden biri olan Bill Gates de, “kıyamet ambarı” olarak bilinen bu tesisin kurucu ortaklardan biridir.
2.Vatikan Gizli Arşivleri
Dünyada girilmesi yasak olan yerler listemizde Vatikan’daki Gizli Arşivler de var. Esasında buradaki gizli kavramı kişisel ya da özel anlamındadır. Girmek tamamen imkânsız değildir. Hatta her yıl yaklaşık 60 ülkeden bin 200 araştırmacı bu arşive girebilir; fakat başvuru süreci uzun ve zorludur. Arşivler kilit altındadır. Dünyanın en büyük tarihi veri bankaları arasında bulunan Vatikan Gizli Arşivleri, papaların kişisel belgelerini içeren arşive sahiptir. Arşivdeki rafların uzunluğunun 85 km’yi bulması, halktan saklı tutulmuş metinlerin bulunması Vatikan Gizli Arşivleri’ni dünyanın en özel kütüphanesi kılmıştır.
3.Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
Kuzey Sentinel Adası Bengal Körfezi’ndeki Andaman Adaları’ndan biridir. Kimsenin giremediği ada olmasının nedeni, adada yaşayan kabiledir. Bu kabilenin 60.000 sene önce Afrika’dan Asya’ya göçtükleri tahmin edilmektir. Dünyanın en izole kabilesi, modern toplumla ilişki kurmamakta kararlıdır. Öyle ki bu adaya bilimsel araştırma için girenler de pek olumlu karşılanmamıştır. Hatta 1981 yılında kabilenin okulu saldırısına uğrayan Primrose isimli Panamalı yük gemisi ada kıyısındaki resiflerde çakılı kalmıştır. Kuzey Sentinelese kabileleriyle temas kuran ilk kadın antropolog Madhumala Chattopadhyay olmuştur. Hint antropoloğun ziyaretinden sonra Hint hükümeti, antropolojik gezileri durdurma kararı almıştır.
4.Bhangarh Kalesi, Hindistan
Girmenin yasak olduğu yerler listemize yine Hindistan’daki bir yer ile devam ediyoruz. Bhangarh Kalesi, en büyük Hint eyaleti Racastan’dadır. Hindistan’da “yasal olarak tanınan” tek perili yer Bhangarh Kalesi’dir. 1573 yılında hükümdarın oğlu için yaptırılan kalenin lanetli olduğu için yıkıldığı bilinmektedir. Hükümetin girişi yasaklama nedeninin yapay aydınlatma eksikliği ve vahşi hayvanların varlığı olduğu bilinse de perili olduğuna dair söylentiler vardır.
5.51. Bölge, Nevada, ABD
51.Bölge, Las Vegas kentinin kuzeyindeki Groom Gölü yakınlarındadır. Nevada Test Sahası ve Nellis Hava Kuvvetleri Sahası çevresindeki bölgenin sahibi Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri’dir. Bu bölgede uçak ve düşman silahları ile ilgili araştırma geliştirme çalışmaları yapıldığı bilinmektedir. Girilmesi yasak bu bölgeye dair en ilginç teori uzaylıların tutulmasıdır. Hatta bu konuda pek çok belgesel yapılmıştır. Bölgenin uydudan fotoğraflanması mümkün olmadığı gibi devlet görevlilerinin dahi giriş yapması mümkün değildir. Bölgeye en yakın yerleşim yeri olan Rachel kasabasına ulaşımı sağlayan Nevada Otoyolu 375, “dünya dışı otoyol” olarak da bilinir.
6.RAF Menwith Hill, İngiltere
Görebilmenizin imkânsız olduğu yerlerden biri de Kuzey Yorkshire bölgesinde bulunan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF)’dir. İngiltere ve ABD için istihbarat toplayan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), 1954 yılında Sovyetler Birliği’ndeki iletişim ağlarını denetlemek amacıyla kurulmuştur. Dünyanın en büyük elektronik gözetim merkezi özelliği taşıyan Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin ECHELON ve Beş Göz istihbarat sistemleriyle bağlantılı olduğu iddiaları vardır.
7.Surtsey Adası, İzlanda
İzlanda’nın en genç toprak parçası özelliği taşıyan Surtsey Adası da gizemli bölgeler arasında bulunur. Girilmesi yasak ada, 1963 yılında şiddetli bir volkanik patlama nedeniyle oluşmuş bir adadır. Adanın boyutu dış kuvvetlere bağlı küçülmüştür. Hatta 2100 yılına kadar deniz seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Biyoloji ve doğa araştırmaları için yararlanılan ada, turistler için yasaklı bölgedir. Ada, 2008 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.
8.Queimada Grande Adası, Brezilya
Brezilya’nın São Paulo eyaletindeki bu ada, 4000’den fazla zehirli çıngıraklı yılan türünü barındırır. Bu nedenle “yılan adası” olarak bilinir. 1,5 km uzunluğunda olduğu bilinen adaya giriş Brezilya hükümeti tarafından yasaklanmıştır.
9.39.Oda, Kuzey Kore
Sivillerin girmesinin katı kurallarla yasaklandığı yerlerden biri de Kuzey Kore’deki 39. Oda’dır. Kore İşçi Partisi’nin Merkez Komite Bürosu olarak bilinen bu yapı, ilk Kuzey Kore lideri Kim-Il Sung tarafından inşa ettirilmiştir. 39.Oda’nın yüzyılın en büyük suç örgütü olduğuna dair söylentiler vardır.
10.Pine Gap, Avustralya
Avustralya’nın merkezindeki Kuzey Bölgesi Alice Springs kasabasının yakınında bulunan Pine Gap da gizemli ve yasaklı bir tesistir. Hatta “Avustralya’nın 51.Bölgesi” olarak bilinir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Dünyanın En Gizemli Şehri Machu Picchu