Doğum Yeriniz Gelirinizi Etkiler Mi?
Yapılan yeni bir çalışma, nerede doğduğunuzu etkileyen faktörlerin yaşam boyu elde ettiğiniz geliri etkilemeye devam ettiğini tespit etmektedir.
Büyük şehirlerde doğan, büyütülen ve çalışan çocukların daha başarılı olma eğiliminde olduğu düşünülmektedir. Peki, başarılı aileler şehirler tarafından mı yaratılıyor, yoksa bu ailelerin büyük şehirlere taşınma olasılığı mı yüksek ? Bunun gibi sorulara yanıt bulabilmek amacıyla birçok çalışma yürütülmüştür.
Ekonomik Dergisi’ndeki yeni bir çalışma, doğduğunuz yerin, yetişkin olarak kazandığınız parayla ilişkilendirilebileceğini söylemektedir. Bunu, annenin ilk doğum yaptığı yeri etkileyen faktörlerin, doğan bireyin üzerindeki etkisini devam ettirmesi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin; büyük bir şehirde yaşamak ya da doğmak, daha fazla maaş kazanmak ve ekonomik bir avantaj sağlayacak gibi algılanmaktadır. Az önce bahsettiğim gibi bu konu hakkındaki çıkarımlar, yapılan çalışmaların verileri sonucunda ortaya çıkmıştır.
ÇALIŞMA VERİLERİ
Bu çalışmanın sahipleri; Clément Bosquet ve Henry G. Overman sonuçlarını İngiltere’deki İngiliz Hanehalkı Panel araştırması için toplanan son derece ayrıntılı demografik verilerin analizinden ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın içerdiği bilgiler, 1991’den 2009’a kadar 18 yıl boyunca, belirli bir adreste yaşayan 16 yaş ve üstü bireylerle yapılan görüşmelerden alınmıştır. Ayrıca, bu konutlardan taşınan kişiler de incelenmiştir. Ortalama olarak, katılımcılara proje süresince 7,4 kez mülakat yapılmıştır. Bosquet ve Overman en az iki kez görüşme yapılmayan kişileri çalışmanın dışında tutmuştur. Araştırma kapsamındaki kişilerin, işsizlik, emeklilik ve çalışma dönemleri de dahil olmak üzere incelenerek, yaklaşık 75,00 kişi için 55.362 gözlemden oluşan bir veri seti oluşturulmuştur. Bu veri seti, belirli bazı demografik özelliklere ilişkin iç görü elde etmek için gerektiği şekilde genişletilmiştir.
DOĞUM YERİNİZ NEDEN GELİRİNİZİ ETKİLER ?
Önceki araştırmalar, büyük şehirlerdeki varlıklı bölgelerde yaşayan kişilerin daha fazla gelir elde ettiklerini kanıtlamıştır. Bu durumun en büyük dezavantajı ise, kentin yoksul alanında yaşayan kişilerin sosyoekonomik merdiveni tırmanmakta oldukça zorlanmalarıdır. Büyük bir şehirde yaşamanın, mevcut istihdam olanakları, daha geniş eğitim seçenekleri ve güçlü sosyal ağlar için bol miktarda olanak sağlamasının büyük bir avantaj olduğuna inanılmaktadır. Büyük kent merkezleri, refah ile diğer herkes arasındaki potansiyel başarı açısından artan boşluğu sürdürmektedir. Özellikle ABD nüfusu giderek daha pahalı yaşamak için, pahalı yerlere taşınmaya devam ediyor. Büyük kentler, öncelikle daha iyi durumda olan kişileri daha sonra bu çalışmanın asıl odağını oluşturan çocukları cezbetmektedir.
Profesyonellerden doğan çocukların % 80’i geniş kentsel alanlarda doğmaktadır. Daha da önemlisi, şehir çocuklarının, tıpkı şehir hayatını tercih eden iyi eğitimli ebeveynleri gibi iyi bir eğitim alma olasılığının yüksek olmasıdır. Çalışmalar, neredeyse yarımızın doğduğumuz alanlardan çıkmadığını ve aslında doğum yerinin etkisinin çocuklar için en güçlü etken olduğunu ortaya çıkarıyor. Büyük kentlerde doğan kişiler, çocuklukları, gençlikleri ve yetişkinlikleri boyunca kentsel avantajlardan yararlanırlar ve genel olarak büyük şehir sakinlerinin kazandığı başarı şansının tadını çıkarırlar. Büyük şehirlere yetişkin olarak taşınan insanlar, daha az ekonomik avantajı olan doğum yerlerinde kalan insanlardan daha iyi şeyler yapabilirler.
Kaynak
https://bigthink.com/politics-current-affairs/birthplace-economics