Doğum Sonrasında Yaşanılanların Aile Bireylerine Etkileri
Doğum bir kadının yaşadığı en büyük ve en eşsiz deneyimdir. Anneler doğum deneyimini ne kadar yaşarsa yaşasın birinci doğum ile üçüncü doğum arasında farklar olsa da hisler ve yaşanılanlar benzer özellikte olmaktadır. Doğum sonrasında sadece anne değil başta baba olmak üzere varsa kardeş ve ailenin diğer üyeleri de bu durumdan etkilenmektedir. Bu nedenle doğum sonrası ev ortamının hem psikolojik hem de fiziksel olarak bebeğe ve anneye göre oluşturulması çok önemlidir.
Lohusa döneminde olan anne sürekli olarak bebeği ile ilgilenmek zorunda olduğundan hem kendi sağlığının düzene girmesi hem bebeğin ortama ve anneye alışması yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu dönemde anneler ve bebekler çok hassas olduğundan evde baba dışında anneye destek olacak birilerinin olması çok önemlidir. Bu kişiler genelde büyük anneler, teyze ya da halalar ve bakıcılar olmaktadır.
Doğum sonrası ev ortamından anneden sonra en çok etkilenen kişi babalardır. Anneye destek olmak için hem fiziksel olarak çaba harcayıp uykusuz kalan hem de işe gidip gelmekte olan babalar da ruhsal olarak bunalıma girebilirler. Bu yüzden baba dışında doğum sonrası ev ortamında bir yardımcının daha olması önemli olacaktır. En azından ilk 1 ay büyük annelerden ya da bakıcılardan destek almak hem babalar için hem de anneler için faydalı olacaktır.
Doğum Sonrası Ev Ortamı Nasıl Olur?
Doğum sonrası ev hem akraba ve arkadaş ziyaretleri ile kalabalıklaşmıştır hem de yardıma gelen kişiler ile de zaten evin nüfusu artmış durumdadır. Bu nedenle kalabalıktan bunalan anne ve baba figürünün ortaya çıkması çok normaldir. Bu sorunu tüm gün evde olan anne daha fazla yaşadığından bebeği ile baş başa kalmayı tercih etmesi çok normaldir. Hatta bazı durumlarda annenin uyuduğu söylenerek evdeki diğer yardımcı kişilerin misafir ağırlamaya destek vermesi anne açısından kurtarıcı olabilir.
Tabi ki ilk bir ay annenin bebeği ile çok sık zaman geçirmesi önemlidir. Ama bunaldığı zamanlarda eve gelen ziyaretçiler de kafasının dağılmasına sebep olacağından psikolojik olarak kendisine iyi gelebilir. Annelerin kırk gün bebekleri ile evden çıkmaması adet olmuş bir durumdur. Ancak sürekli evde olmak hava değişimi olmaması hem anneye hem de bebeğe iyi gelmeyecektir. Bu nedenle eğer bahçeli bir site ya da apartmanda oturuluyorsa günde 5-10 da olsa dışarı çıkıp hava almak faydalı olabilir. En azından balkona çıkmak bile anne ve bebeği olumlu etkileyecektir.
Doğum sonrası ev ortamında temizlik de çok önemli bir konudur. Bu işin tamamıyla anne de olması annenin zaten kendisine ayırdığı zaman çok kısıtlı olduğu için, kendisine ayırdığı zamanın giderek daralmasına ve daha fazla yorulmasına sebep olur. Bu nedenle evdeki temizlik işlerinde de yardım alması önemlidir. Evin temizliğinin bebeğin sağlığına etkisi fazla olduğu için düzenli olarak temizlenmesi şarttır. Ancak temizliğinin abartılması da bebeğin ilerleyen dönemde daha fazla hastalanmasına sebep olabilir. Bu nedenle evin ve özellikle bebeğin bulunduğu ortamın bebeğe uygun temizlik ürünleri ile temizlenmesi, bolca havalandırılması ve tozdan arındırılması yeterli olacaktır.