Anne Adayları Buraya: Doğum İzni Nasıl Hesaplanır?
Çalışan anne adaylarının en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardan biri doğum izni meselesidir. Sigortalı ve devlet memuru olan kadınların 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni hakkı bulunmaktadır. Peki doğum izni hesaplama nasıl yapılır?
SSK Doğum İzni ve Doğum Raporu Hakkındaki Hukuki Düzenleme 4857 Sayılı Kanunun 74. Maddesi gereğince iznin süresi; SSK’lı gebelerin sağlık durumuna, işinin özellikleri doğrultusunda doğum öncesi ve doğum sonrasında artırılabilir. İzin süresi hekim raporu ile belirtilir. Gerekli görülmesi durumunda hekim raporu ile hamile kadın sağlık durumuna uygun olarak hafif işlerde çalışabilir. Bu durumda çalışanın ücretinde bir indirim veya kesinti olmaz.
Hamile işçiye 16 haftalık sürenin tamamlanması veya çoğul gebelik durumda 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz SSK analık izni verilir. Kadın işçilere, çocuk 1 yaşını tamamlayana kadar günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin alınacağı saatler ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendi belirler.
Doğum izni hesaplaması nasıl yapılır?
Doğum izni hesaplaması yapılırken hamilelik süresi 40 hafta olarak baz alınır. İzin süresi doğumdan önce 8 haftadır. Gebelik 40 hafta olduğundan 8 hafta önce 32. haftaya denk gelir. Yani doğum izni için 32. haftanın dolmuş olması gereklidir. Hesaplamada önemli olan bir başka nokta birden fazla bebek doğmasıdır. Bu durumda anneler doğum öncesinde fazladan 2 hafta izin alabilir.
Ücretsiz doğum izni süresi ne kadar?
Kadın çalışana 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz analık izni verilebilir. Ücretsiz doğum iznini kadın çalışan kendi belirler. Bu hak, İş Kanunu’nda yer aldığından işverenin onayı gerekli değildir.
Normal doğum sezaryen doğum farkı var mı?
Doğum şekli, SSK Doğum İzni üzerinde belirleyici değildir. Yani normal doğum sezaryen doğum farkı yoktur. Planlı sezaryenlerin erken yapılması SSK Doğum İzninin de erken başlayacağı anlamına gelmez. Hesaplamalar doğum şekli fark etmeksizin son adet tarihi veya en erken dönemde çekilmiş ultrasondaki bebeğin büyüklüğü dikkate alınarak 40 hafta üzerinden yapılır.
Birden fazla bebek bekleyen annelerin doğum izin süresi ne kadardır?
Birden fazla bebek bekleyen çalışan anne adayları, SSK doğum iznini 8 hafta yerine 10 hafta olarak kullanabilir. Doğum iznine doktor onayıyla geç ayrılan kadın çalışanın çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Bununla beraber analık izni kadar babalık izni de merak konusudur. Babanın doğum izni alabilmesi, eşinin doğumunun gerçekleşmiş olmasını gerektirir. Babalık izni 5 gündür. Eşi sözleşmeli çalışan 4/B’li personele 2 gün babalık izni verilir. Taşeron statüsündeki işçilerin babalık süresi, normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır. Doğumun hafta sonu gerçekleşmesi durumunda da baba izinli sayılmaktadır.