Doğru Kişiyi Beklemek Ya da Güvenli Olanı Tercih Etmek. Riske Değer mi?
Hayatımızda belli belirsiz birtakım aşamalar vardır. Çocuk yapmak ya da kendine ideal bir partner bulmak da bu aşamalardan. Bu noktada doğru kişiyi beklemek ya da ideal olan için zoru seçmenin risk olduğu aşikar. Eğer evlenmek ya da çocuk yapmak isteyen biriyseniz siz hangisini tercih ederdiniz? Yakınınızdaki güvenli olanı mı yoksa gerçekleşmeme ihtimaline ragmen idealiniz olanı mı, yani doğru kişiyi beklemek mi tercihiniz olurdu?
Araştırmacılara göre riskten kaçınmanın da evrimi var!
Michigan Üniversitesi araştırmacılarına göre insan doğasında riskler arttığında güvenli seçeneği tercih etme eğilimi vardır. Bu durumlardan biri de çiftleşip çiftleşmeme meselesidir.
Araştırmacılardan mikrobiyoloji ve moleküler genetik profesörü Chris Adami “İlkel insanlar muhtemelen daha iyi bir eş bulup bulamayacakları kumarını oynuyordu. Ya ilk defa karşılaştıkları, bir ihtimal daha aşağı derecede bir eş seçip, aşağı dereceli yavrulara sahip olma riskini alacaklar ya da mükemmel erkek ya da kadını bekleyeceklerdi. Doğru kişiyi beklemek, hiç çiftleşememe riskini almak demekti” dedi.
Riskten kaçınmak içinde yetiştiğimiz grupla da ilgili. 150 kişiden az bir grupta yaşıyorsak büyük gruplardaki insanlara kıyasla riskten daha çok kaçınıyoruz. İlkel insanlar da kaynakların sınırlı olduğu küçük topluluklarda yaşıyorlardı. Üreme ve soyunu devam ettirme içgüdüsü onların risk alıp doğru kadın ya da erkeği beklemeyi tercih etmelerini engelleyebiliyordu.
Adami “Eğer küçük bir grupta yaşıyorsanız, erkenden kesin olan seçenekle yetinmek size evrimsel bir avantaj veriyordu” diyor. Adami ve ekibi, risk alma davranışlarını inceleyen birçok faktörü test eder ve bazı belli koşulların karar verme sürecimizi etkilediğini görür. Bu kararlar genelde hayatımızı büyük oranda değiştirecek önemi büyük kararlardır, örneğin çocuk yapmaya karar vermekFakat her birey aynı seviyede bir riskten kaçınma davranışı geliştirmiyor. Araştırma ayrıca, evrimin, riske karşı tek bir ideal davranışı tercih etmediğini, ama bir grup farklı ve az riskli (bazen de çok riskli) davranışın evrilmesine izin verdiğini ortaya çıkardı.
Ayrıca araştırmacı Adami makalesinde “Hepimiz aynı şekilde olmak için evrilmiyoruz. Evrim riski kabullenmemiz konusunda bir çeşitlilik yaratıyor. Bu yüzden daha büyük riskler almaya meyilli bazı insanlar görüyoruz. Araştırmamızdaki simülasyonlarda da aynı olayı gördük” açıklamasını da yapıyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Uzun Süreli İlişkilerde Cinsel İstekliliği Nasıl Koruyabilirsiniz?