Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çeşitli yöntemlerle diş kaybının en aza indirilmeye çalışıldığı bu günlerde türlü sağlık problemlerinden dolayı maalesef dişler çekime gidebiliyor. Bu durumun yaygınlığı insanları bu konuda bilinçli olmaya sevk ediyor. Nedir peki diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken hususlar?
İlk olarak bilinmesi gereken şey çoğu dişin kurtarılabilir olduğudur. Diş ağrısının tek çözümü çekim değil bundan önce uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi vardır. Ancak dolgu ve kanal tedavisi yeterli değilse diş çekime gidebilir. Bunun yanında gömük dişler, problem yaratan yirmi yaş dişleri, çapraşıklık tedavisinde ağızda yer kazanmak için de diş çekim işlemi yapılabilir.
Diş çekiminden önce hasta dişlerini fırçalamalı, ağızdaki mikrop oranını azaltmak için de çeşitli gargaralarla ağız çalkalanmalıdır. Diş hekimi, hasta sağlık problemleri konusunda yeterince bilgilendirilmeli. Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlıkları var mı, yakın zamanda radyoterapi tedavisi gördü mü, kullandığı ilaçlar neler gibi soruların yanıtını almalı.
Diş çekimi yapılacak kişi sakin olmalı diş hekiminden ve diş tedavilerinden korkuyorsa da bunu diş hekimi ile paylaşmalıdır. Günümüzde diş hekimi korkusu aşılmaya çalışılsa da birçok hasta tarafından bu korku yaşanabilmektedir. Fakat hasta diş hekimine konu hakkından bilgi verirse bu korku konuşularak da aşılabilir.
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilecek Şeyler İse Şunlardır;
- Asla tükürülmemeli ve suyla ya da herhangi bir sıvıyla ağız çalkalanmamalıdır. Çekimin olduğu boşlukta kanın pıhtılaşması, yaranın iyileşebilmesi için en önemli etkenlerden biridir. Fakat tükürme ve çalkalama işlemleriyle ağız içindeki basınç dengesini bozularak oluşan pıhtı oradan kaldırılmış olur.
- Sigara, nargile ve benzeri tütün ürünleri ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir. İçeriğinde bulunan kimyasallar vazokonstrüktör etki göstererek damarların büzülmesine yol açıp çekim boşluğuna kan dolmasını engeller. Diş yuvasının kuru kalması şiddetli ağrılara ve ilerleyen zamanlarda kemik iltihabına varıncaya kadar durumun kötüleşmesine sebep olabilir.
- Diş çekimi olan bölgeye mümkün olduğunca temastan kaçınılmalıdır. Ne dilinizle ne çıplak elle ne de çeşitli sert cisimlerle o bölgeye müdahale edilmemelidir.
- Yemek yerken diş çekim işlemi gerçekleşen bölgeyi kullanmamaya özen gösterilmelidir.
- Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksi halde içilen antibiyotiklerin faydası dokunmayacağı gibi belli başlı hasarlara da yol açabilirler.
- Diş çekimi bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca saatte bir 5-10 dakika süreyle buz uygulaması yapılmalıdır. Şişlik ve morarmalar buz uygulamasıyla önlenebilir.