Çocuklarda İletişim Problemleri Nelerdir?
Çoğu aile içinde bulundukları olumsuz durumlarda çocuklarına bağırırlar. Babaların çalışıp para kazanması ve bunun sonucunda eve yorgun gelmesi, çocuğun ise babasının kendisi ile ilgilenmesini istemesi, babanın bunu bağırarak ifade etmesi gibi durumlar ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Çocuklarda iletişim problemleri nelerdir diye bir soru sorulduğunda, bu sorunun cevabını, yetişkinlerin davranışlarında aramak gerekir.
Ancak kalıtımsal bozukluklardan kaynaklanan ya da küçük yaşlarda geçirilen bir hastalıktan dolayı meydana gelen iletişim sorunlarından bu yazıda bahsetmeyeceğiz. Bizim üzerinde durduğumuz konu, sağlıklı ve hiçbir sorunu olmayan ancak iletişim sorunu yaşanan çocuklar üzerine olacak.
Çocukların Sofrada Sergilediği 15 Uygunsuz Davranış ve Çözümleri
Türk kültüründe genelde çocuklar ailelerine bağımlı olarak yetişir. Hiçbir işi kendi başlarına yapamayacakları düşünülerek, her yaptığı eylemde mutlaka ailenin müdahalesi olur. çünkü yetişkinlere göre herşeyin en iyisini onlar bilir. Bu durum öyle bir hal alır ki 40 yaşında bile ailesi ile birlikte kalan kişilere rastlayabiliriz.
Çocukken bizim duygularımıza önem verilmediği için biz de yetişkin olduğumuzda kendi çocuklarımızın duygularına önem vermeyiz. Aslında verdiğimizi zannederiz ancak vermeyiz. Şimdi size anlatacağım konu, durumu iyi bir şekilde özetleyecektir ve sizlere tanıdık gelecektir.
Her çocuğun muhteşem bir hayal gücü vardır. Hayal gücünün yansımalarını çocuklar, kendilerine rol model aldıkları anne ya da babaları ile paylaşırlar. Ancak anne ve baba bu düşünceleri saçma bulup, çocuğu dinlemezler ya da azarlarlar. Bu durum çocuk için tam bir hayal kırıklığıdır. Bir sonraki sefere anne ve babasına hayalini ya da düşüncelerini anlatmaktan çekinir ve yetişkinlik zamanlarında pısırık birisi olarak gelişimini tamamlamış olur.
İletişim Sorunları ve Çözüm Yolları
Sorunlardan bahsettikten sonra isterseniz gelin çözüm yollarından da biraz bahsedelim. Yukarıda anlattıklarımız aslında anne ve babaların ya da abilerin istemeden ya da farkında olmadan yaptıkları davranış kalıplarını gözler önüne sermek içindi. Bir sorun tam olarak tespit edilebilirse, çözüm yollarını bulmak oldukça kolay bir hale gelir.
İletişim sorunları ve çözüm yolları, aslında çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini anlamakla eşdeğerdir.
Mutlaka saçma bulsanız bile çocuğunuzu dinleyin. Dinlemek, karşıdaki insana değer vermek demektir. Özellikle kadınlar kendilerini dinleyen kimselere karşı kendilerini daha yakın hissederler. Dinlemek önemlidir, karşıdaki kişiye değer verdiğinizi, onun düşüncelerini önemsediğinizi gösterir.
Çocuklarınızın sorumluluk almasını ve kendi başlarına karar vermesini sağlayın. Mesela ona yapabileceği görevler verebilirsiniz. Daha sonrasında ise görevi yaparsa onu tebrik edebilirsiniz. Yapamazsa bile başarılı olması için teşvik edebilirsiniz. Unutmayın ki karşınızdaki bir bireydir. Bizim geleceğimizdir.
Çocuklarınızın henüz yeni keşfettiği; öfke, kıskançlık, hayal kırıklığı, başarısızlık gibi duyguları tanımasında yardımcı olur. Kendi duygularını dinlemesini ve kontrol altına almasında ona yardımcı olun.
Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi ve Unutulan Davranışlar
İş dünyasından eğitim dünyasına kadar insanlar iletişim halindedir. İletişim insanlar arasındaki gelişmeyi sağlar. Çocuğun gelişiminde iletişimin önemi, aslında insanlığın gelişimi kadar önemlidir. Dünya genelinde sağlıklı bir iletişim, insanların birbirlerini dinlemeleri ve anlamaları ile mümkün olur.
Çocuk gelişiminde iletişimin sağlıklı bir şekilde yürümesi için ödül ve ceza sistemi uygulanır. Bu bir tür disiplin metodudur.
Ancak az ceza ve çok ödül yöntemi belirli ölçülerde kullanılmalıdır. Çocuğunuz kötü bir şey yaptığında hemen onu cezalandırmayın. Sadece ilk seferde uyarmakla yetinin. İkinci bir defa aynı hatayı tekrar ettiğinde vereceğiniz ceza, aynı zamanda onun öğrenmesini sağlasın.
Çocuğunuzun yaptığı olumlu davranışları ödüllendirmek güzel bir şeydir. Ancak çok fazla ödül, uyguladığınız disiplinin bozulmasına neden olabilir. Çocuğunuzun her yaptığı olumlu davranışı ödüllendirmenize gerek yok. Unutmayın ki ödül gerektiği miktarlarda verilirse, çocuk için kıymetli bir unsur haline gelecektir ve onu elde etmek için daha çok olumlu davranış sergileyecektir.
En önemlisi ise çocuğa ahlaki kuralların öğretilmesidir. Ahlaki kurallar, çocuğunuzun ilerde topluma faydalı bir birey olmasını sağlayacaktır.