Çocuklarla Evde Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler Nelerdir?
Çocuğunuzu tablet veya televizyondan uzak mı tutmak istiyorsunuz? O halde çocuklarla evde yapılabilecek eğlenceli aktiviteler hakkındaki bu yazımız tam da size hitap ediyor.
Bugünün çocukları yarının yetişkinleri, doktorları, mühendisleri, öğretmenleri… Onları iyi ile güzel ile büyütmek insanlık görevimiz. Gün geçtikçe teknolojinin kölesi olduğumuz bu çağlarda, çocuklarımızı yetiştirmek gittikçe zor bir hal alıyor.
Eğitim okulda değil aile ile birlikte evde başlar. Çocukların evde verimli vakit geçirebilmesi, anne ve babaların üzerinde durmak zorunda olduğu bir konudur. Karşınızda en azılı düşmanınız olan; tabletler, telefonlar ve televizyon gibi cihazlar, çocukların anlamasa da izlemekten ve yönlendirmekten büyük zevk aldığı “visual” (görsel) oyunlar var.
Okul çağı gelmemiş miniklerimizin hep aynı ortamda, aynı bibloyu, aynı konumda görmek canını sıkar. Onlar için teknoloji adeta başka bir gezegendir. Farklı arkadaşlarla tanışırlar, yeni şeyler öğrenirler ama başlarına bir oturdular mı kalkmak bilmezler.
Peki, biz bu 3T’den (televizyon, tablet, telefon) nasıl çocuklarımızı koruyacağız? Çocuğunuza daha fazla vakit ve emek vermekle başlayabilirsiniz. Çocuklarla yapılabilecek eğlenceli ve gelişime yardımcı aktiviteler araştırıp bu etkinlikleri çocuğunuzla uygulayıp güzel zaman geçirebilirsiniz.
Çocuklarla Evde Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler
Okula gitmedikleri dönemlerde evde sıkılan çocuğunuza yeni bir uğraş bulabilir, beraber eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Oyun çağındaki çocuklar, çok meraklıdırlar ve yeni şeyleri çok hızlı öğrenirler. Size kolaylıkla uyum sağlayıp oyununuza katılacaklardır.
Evde yapılabilecek eğlenceli aktivite ve oyunlar, pek çok dükkanın raflarında bulunur. Bunlara örnek verecek olursak; yapbozlar, maketler, bulmacalar, oyun hamurları ve dahası. Benim bunlara yetecek bütçem yok diyorsanız da evde kendiniz çocuklarınızla projeler ve aktiviteler geliştirebilirsiniz. Çocuklarla yapılabilecek eğlenceli ve gelişime yardımcı aktiviteler sayıca çoktur. Bunlardan biraz bahsedelim.
1) Evde oyun hamuru yapımı
Malzemeler:
-Bir su bardağı un
-Yarım su bardağından az tuz
-Yarım su bardağı su
-İstediğiniz renk gıda boyası
Yapılışı: Tuz ve un bir kaba boşaltılıp karıştırılır. Su ve gıda boyası eklenir. Belirli bir yoğunluğa gelinceye kadar yoğurulur. Bu hamur tek kullanımlıktır. Kullanılmadığı zaman kuruyup sertleşecektir. Çocuğunuz hamurun tadına bakarsa üzülmenize gerek yok çünkü tamamen yenebilir malzemeler ile hazırlanmıştır.
2) Balon oyunu
Malzemeler:
-2 adet plastik ya da kağıt tabak
-2 tahta çubuk
-1 adet balon
Yapılışı: Kullanacağınız plastik ya da kağıt tabakların alt kısmına yapıştırıcı yardımıyla çubukları yapıştırın. Tabak ve çubuğun birleşimi tenis raketi görüntüsü verecektir. Balonu da şişirdikten sonra oyun başlasın! Amaç balonu yere düşürmeden tabaktan yaptığınız raket ile karşılıklı balonu havada tutmaktır. İyi eğlenceler.
3 Yaş Faaliyetleri
3 yaşındaki bir çocuk artık hayatı kavramaya başlar, çevreye karşı duyarlılığı ve farkındalığı artar. Oyun dönemindeki bu yaş grubu boş kalmaktan hiç zevk almaz. Hep yeni bir arayış içindedirler, meraklıdırlar, enerjilerini atmaları gerekmektedir. Sürekli uyku vakti deyip çocuğunuzu yatıramazsınız. Bu çocuğunuzun psikolojisi üzerinde olumsuz bir etkinin doğmasına neden olur.
Çocuklarla yapılabilecek eğlenceli gelişime yardımcı aktiviteler başvuracağınız ilk kaynak olmalıdır. 3 yaş faaliyetleri ile çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunurken, bir yandan da eğlenceli zaman geçirmesini sağlamış olacaksınız.
1) Bırakın hayal gücü resim ile konuşsun!
Resim, birçok çocuk için en zevkli etkinliktir. Fırça ve boyaları kullanarak çeşitli şekiller çizen ve renkleri karıştırıp yeni renkler elde eden çocuğunuzun hayal gücü de gelişecektir. Sulu boya, resim kağıdı ve boyayı önüne koyun. Nasıl kullanıldığını gösterin ve yaptıklarını izleyin. Siz de şaşıracaksınız!
2) Minik eller mutfakta!
Kek yaparken unu eklemesine izin verin ya da kurabiye yaparken şekilleri kesme işini ona bırakın. Mutfakta size yardım etsin ki el beceri ve kontrolleri gelişsin.
4 Yaş Faaliyetleri
Çocuğunuz, hareketli geçen ve öğrenmeye en müsait olan yaşa girdi. Yaş ilerledikçe ilgisini çekebilmek ve eğlendirecek aktiviteler bulmakta zorlanıyor musunuz? 4 yaş çocuğu etkinlikleri yardımınıza hazır!
1) Fasulye deneyi
Hepimiz fasulye çimlendirmişizdir. Çocuğunuz deney ve gözlem kavramını algılayabileceği yaşa geldiğinden bu etkinliği merakla takip edecektir.
Malzemeler:
– Kuru fasulye taneleri
– Bir kap
– Su
– Pamuk
Yapılışı: Önce çocuğunuza kabın altına pamuk yaymasını söyleyin. Fasulye tanelerini pamuğun üzerine aralıklarla yerleştirsin. Fasulyelerin üzerine tekrar pamuk yaymasını söyleyin ve pamuğu ıslatacak kadar suyu bir bardağın içine koymasını sağlayın. Fasulye ile pamuk birleşiminin, belirli aralıklarla sulanması gerekir.
Her gün fasulye çimlerini kontrol edin ve gözlemleyin. Pamuklar kurumasın diye sulamayı ihmal etmeyin. 1-2 gün içerisinde pamuk altındaki fasulye, çimlenmeye ve kök salmaya başlayacaktır.
Yaş Gruplarına Göre Eğitsel Oyunlar
Nerde o bizim zamanımızdaki oyunlar diyorsanız, artık her şey değişti. Şimdiki çocukların oyun anlayışı, günümüz gelişen koşullarında göre adapte oldu. Eski kuşakların kendi oyunlarını ve oyuncaklarını icat ettiği zamanları hatırlarsınız. Yaş gruplarına göre oyunlar değil de o yıllarda eldeki imkanların yetersizliğinden olsa gerek, hiç bilinmeyen oyunlar ya da oyuncaklar yapılırdı.
Ancak şimdiki çocuklar daha hassas! Hassas olmalarının sebebi de biziz aslında! Çocukluk zamanımızda olmayan imkanlardan, çocuklarımızın yararlanması için elimizden geleni yapıyoruz ve neredeyse tüm oyuncakları almak istiyoruz.
Öyleyse günümüzde değişen nedir? Artık her şey bilimsel olarak yapılıyor. Çocuklara alınan oyuncaklarda öyle tabi ki. Ayrıca çocukların hangi yaşta hangi oyunları oynayacakları bile pedagoglar tarafından sınıflandırılmış ve belirlenmiştir. Genel olarak kabul edilen ve çocukların hangi yaşlarda hangi oyunları oynayacakları ile ilgili şimdi sizlere ayrıntılı bilgiler vereceğiz.
Okul Öncesi Yaş Gruplarına Göre Oyunlar
Oyun oynamak zeka geliştirir ve sosyalleşmeyi sağlar. Ancak oynanan oyunun niteliğine göre bu durum değişir. Zeka geliştiren ve sosyalleşmeyi aktif hale getiren oyunların tercih edilmesi yerinde bir davranış olacaktır. Ailelerin bu konuda çocuklarını yönlendirmeleri doğru olacaktır.
Unutmayın ki okul öncesi dönemlerde, çocuklarınızın kişiliği gelişmeye başlar ve en çok da ailelerini rol model olarak alırlar. Siz farkında olmadan yanlış bir davranışta bulunduğunuzda, arka planda çocuklarınız bu davranışınızı bilinç altına kaydeder ve hemen uygulamaya koyar. Bu yüzden zamanınız elverdiği ölçüde çocuklarınızla oyun oynamalısınız ve davranışlarınıza dikkat etmelisiniz.
Yaşlara Göre Oyun Özellikleri Nasıl Olur?
Okul öncesi oyunların özellikleri, çocukların merakını giderecek ölçüde olmalıdır. Ayrıca onlara çok şey katacak özelliklere sahip olmalıdır. Yaşlara göre oyun özellikleri, çocuğun gelişimine paralel olmalıdır. Mesela 2 yaşında çocuk bisiklete binemez, ya da sosyalleşmeye yönelik oyunlara oynayamaz. Bu ayrımı ailelerin iyi yapması gerekir. Zaten üst başlıklarda hangi yaşlarda hangi oyunların oynanması gerektiğinden bahsetmiştik.
Lego ve yapboz gibi oyuncakları sizlere tavsiye edebiliriz. Aslında her yaşta oynanabilen oyunlardır diyebiliriz. Zekanın gelişimi ve analitik düşüncenin gelişimi açısından oldukça faydalı oyun araçlarıdır. Yaş gruplarına göre eğitsel oyunlar, çocukların yaşıtları ile birlikte oynayacakları oyunlar da olabilir. Mesela saklambaç, en güzel eğitsel oyunlardan bir tanesidir. Kağıt üzerinde iki ya da daha fazla kişinin oynayabileceği oyunları da tavsiye edebiliriz. Mesela isim ve şehir bulmaca zeka gerektiren ve oldukça eğlenceli bir oyun türüdür.
2 yaş için oyunlar: Kutuya doldurulan ve boşaltılan oyuncaklar ile oynamaya bayılırlar. Günümüz çocuklarından bahsediyoruz tabi ki. Ayrıca parçalara ayrılabilen ve birleştirilebilen oyuncaklar da bu yaşlarda oynanabilir. Kız çocukları bu yaşlarda mutfak eşyaları ile oynamaya bayılırlar. Ayrıca oyuncak bebekle de oynamaya bayılırlar. Kız çocukları annelerini rol model aldıkları için bu tür oyuncaklarla anneleri ile özdeşleşmeye çalışırlar. Erkek çocuklar ise kürek ve kova gibi eşyalar ile oynamaya bayılırlar.
3 yaş için oyunlar: Çocukların çevreyi keşfetmeye başladığı yaşlardır. Bu yaşlarda erkek çocukları olsun, kız çocukları olsun bisiklete binebilirler. Ayrıca tahta bloklar ile oynamaya bayılırlar. Büyük parçalara sahip olan plastik oyuncaklar da bu yaşlarda idealdir. Zekalarının gelişmeye başladığı ve merak duygularının zirve yaptığı yaşlardır.
4 yaş için oyunlar: Kız çocukları akranları ile tanışır bu yaşlarda. Beraber evcilik ve okul oyunları oynarlar.
6 yaş için oyunlar: Sosyalleşmenin başladığı yaşlardır. Arkadaş çevresi ile ortak oyunlar oynarlar. Bu yaşlarda erkek olsun kız olsun sanatsal faaliyetlere yönelik oyuncaklar ile oynamaya bayılırlar. Mesela resim yapmak gibi.
9 yaş için oyunlar: Artık okula başlamıştır ve çevreden öğrendiği şeylerden etkilenir. Akla yönelen oyuncak tercihi yaparlar ve bu tür oyunlar ile oynamaktan keyif alırlar. Model uçak ve yapboz gibi zeka geliştiren oyuncakların seçimi yerinde olacaktır.
12 yaş için oyunlar: Okuma-yazmayı öğrenmiş 12 yaş grubundaki çocuğunuzun kelime haznesini geliştirebilmek ve düşünme hızını arttırabilmek için bu oyunu oynayabilirsiniz. Evde yapılabilecek etkinlikler 12 yaş için bazen sıkıcı olabilir, ama bu oyun ile eğleneceğinize eminim. Oyun şu şekilde; içinizden alfabeyi sayıyorsunuz ve çocuğunuza dur komutu vermesini söylüyorsunuz. Siz sayarken o dur diyor ve çocuğunuz başlangıç harfini seçmiş oluyor ve o harfle başlayan kelimeyi söyleyip sırasını devrediyor. Sonraki kişi de çocuğunuzun söylediği kelimenin son harfiyle başlayan yeni bir kelime söylüyor. Oyun bu şekilde devam ediyor.
Maksat 3T’den Uzak Durmak
Sizlere yukarıda bahsettiğimiz aktivitelerle, çocuğunuzun ev ortamında da eğlenmesini ve aynı zamanda öğrenmesini sağlayabiliriz. Ne yazık ki elektronik cihazları kullanma yaşı, giderek düşmeye başladı. Yukarıda bahsettiğimiz oyuncaklardan çok, çocuklar cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazlar ile çok fazla zaman harcamaya başladılar. Ailelerin çocuklarını kırmamak adına bu tür cihazları, onlara satın almaları, aslında onlara karşı yapılan en büyük kötülüklerden bir tanesidir.
Çocuk bu tür cihazlar ile çok fazla zaman harcadığı için kendi yaşıtlarıyla sosyalleşmeyi unutabiliyor. Ayrıca çocuklara cazip gelen ve sayıları her geçen gün artan, oyun yazılımları da bu durumu daha kötü bir hale getiriyor. Bizim sizlerden ricamız, daha fazla duyarlı olmanız ve aslında sizin elinizde olan, kısıtlama yetkinizi sonuna kadar kullanmanızdır. Bu tür oyuncaklar ayrıca çocukların zeka gelişimini de olumsuz etkiler ve okuldaki başarılarını düşürür.
İlgili yazılar:
Çocuklar İçin En Faydalı Etkinlikler
Kinetik Kum Nedir, Evde Kinetik Kum Nasıl Yapılır?
Çocuğa Çok Oyuncak Almak Doğru Mu?
Oyuncak Seçimi Hangi Kriterlere Göre Yapılmalıdır?