Çocukların En Sevdiği Oyuncak: Slime Nasıl Yapılır?
Siz de küçük çocuğunuzun, yeğeninizin veya kardeşinizin elinde görüp, çocuğun oyuncağa olan yoğun ilgisinden sonra Slime Nasıl Yapılır sorusunun cevabını merak ettiyseniz yazımızın devamını okumalısınız.
Slaym ya da sılaym olarak telaffuz edilen Slime, kırtasiye ve oyuncakçılarda ya da video paylaşım sitelerinde rahatlatıcı slime videoları olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor. Çocukların elinden düşürmediği bu oyuncağın nasıl yapıldığına değinmeden önce ne olduğunu, zararları olup olmadığını açıklayalım.
Slime nedir?
Slime 1976 yılında, oyuncak firması Mattel tarafından üretilen, yarı yapışkan ve yarı akışkan rengârenk bir oyuncaktır. 1970’lerde Slime canavar masa oyunu olarak tanıtılmış ve farklı çeşitleri üretilmiştir. Bugün ise oyuncak olarak kullanılan Slime; tutkal, su ve boraks birleşiminde elde edilen bir eğlence hamurudur.
Renkli plastik çöp kovasına benzer kutularda satılan bu ilginç oyuncağın ana maddesi polimer olup keşfi 1920 yılına dayanır. Nobel ödüllü kimyager Hermann Staudinger sentetik polimerler ile ilgili birçok çalışmada bulunur ve Slime’ı elde eder. Elde edilen bu madde, oyuncak aşamasına gelmeden önce diş macunları ve sakızların tasarımında kullanılır. Oyuncak üretimini yapan firma, Kaliforniya merkezli bir oyuncak üretim şirketi Mattel’dir.
Slime, çocukların oyun hamuru ve yapbozların pabucunu dama attırmış, sürekli Slime siparişi alan annelerin Slime nasıl yapılır konusunu araştırmalarına neden olmuştur. Slime yapımında boraks, tutkal, bulaşık deterjanı ve tıraş köpüğü gibi malzemeler kullanılır. Bu nedenle slime çeşitleri olan bir oyuncaktır denilebilir.
Slime egzamaya sebep oluyor mu?
Slime nasıl yapılır sorusu kadar egzamaya sebep oluyor mu sorusu da Slime ile ilgili en çok merak edilen konulardan biridir. Slime ile temasa bağlı egzama teşhisi konulan çocukların olması ve deri hastalıkları uzmanlarının slime için “oyuncak görünümlü tehlike” tanımını yapması korkutmuştur.
Ayrıca uzmanlara göre, boraks, yapıştırıcı ve tıraş köpüğü bir araya geldiğinde bali, tiner gibi uyuşturucu etkisi yapıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çocukları cezbeden bu ürünün evde hazırlanmasının birtakım riskler içerdiğini bildirmiştir.
Bu ürünün çocuğunuz için faydalarından yararlanmak için Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği hükümlerine uygun şekilde piyasaya sunulmuş olan, CE işareti bulunan, firma adresini gösteren, testlerden geçmiş ürünleri satın almalı ve evde hazırlamamalısınız.
İlginizi çekebilir:
Çocuklar İçin Oyun Kumu: Kinetik Kum
Çocukları Televizyon ve Tabletten Uzak Tutacak Eğitici Oyunlar
Kinetik Kum Nedir, Evde Kinetik Kum Nasıl Yapılır?