Çocuklara Probiyotik Gıdaları Nasıl Sevdirebiliriz?
Öncelikle Çocuklarda neden Probiyotik gıdalar üzerine yoğunlaşmamız gerektiğinden bahsedelim. Probiyotik Latince “yaşam için olan” demektir. Vücudumuzda 100 Trilyondan fazla bakteri vardır. Bağırsaklarımızda yaşayan mikro organizmalar ise birçok yaşamsal mekanizmayı kontrol ediyor. Bağışıklık sistemimizin etkin olarak çalışabilmesi de bu probiyotiklere bağlıdır. Çünkü bağışıklık sistemi hücrelerinin %80’lik kısmı bağırsaklarda yer alıyor.
Ayrıca mutluluk hormonu olan serotonin üretimini de yapan bağırsaklardaki probiyotikler. Dahası birçok yararlı vitamin sentezleri de yine yeniden probiyotikler sayesinde oluyor. Boşuna “ikinci beyin” denmediğini iyice anlamış bulunuyoruz.
Sağlıklı bir bağırsak florası ile hastalıklara dirençli nesiller yetiştirmek için probiyotik içeren gıdalarımıza gözümüz gibi bakmalıyız. Çocuklarımıza bu besinlerin faydalarını yaşlarına göre anlatmalıyız. Çocuğunuz Her gün yoğurt yemeyi alışkanlık haline getirmiş olsa da içindeki kahraman probiyotikler hakkında bilgi sahibi olduğunda onları en sevdiği yiyecekler arasına alması çok daha kolay olacaktır.
Çocuklar İçin En İyi Probiyotik Gıdalar Nelerdir?
Kefir
Sağlık iksiri olarak kesin kabul görmüş kefirin tarihi 5000 yıl öncesi Kafkaslara, Orta Asya Türklerine kadar dayanıyor. Nesilden nesile aktarılan kefir taneleri ile hazırladığımız bu şifalı besin en çok probiyotik alabileceğimiz içecektir.
Kefir Nasıl Hazırlanır?
Genelde eş dosttan temin edilebileceği gibi güvendiğiniz aktar veya bazı süt mamulleri satışını yapan yerlerde bulabiliyorsunuz. Küçük beyaz taneler şeklinde olan kefir mayasını yoğurt yapına benzer bir şekilde mayalıyoruz.
1 Litre süt (Taze günlük süt) Hafif oda ısısının biraz üstünde ısıttığınız sütün içine 1 çorba kaşığına yakın mayayı atarak nazikçe karıştırıyoruz. Cam kavanoz veya bir kap içerisinde kesinlikle metal kaşık kullanmadan ağzını hafif hava alacak şekilde tam kapatmadan karanlık oda sıcaklığı bir alanda üzerini de örterek 24saat bekletiyoruz. Daha sonra bir tülbent yardımıyla süzüyor ve kefir tanelerimizi bir sonraki mayalama işlemi için içme suyu ile yıkıyor daha sonra küçük cam bir şişede yine içme suyu içerisinde saklayabiliyoruz.
Daha güzel ve tatlı bir görüntü ile çocuklara sunmak için çilekli, muzlu veya diğer dilediğiniz meyvelerden blenderle ezilmiş karışımlar hazırlayarak harika kefirler yapabilirsiniz. Tatlandırmak için ise tabi ki şeker yerine bal kullanıyoruz.
Yoğurt/Süzme Peynir
Kefir içmeyen çocuklar yoğurt mutlaka yemeliler ve tabi ki ev yoğurdu olmalıdır. Ek gıdaya geçiş sırasında çocukları ilk olarak yoğurtla tanıştırmak çok akıllıca olacaktır. Süzme peynirde ise thermophillus, bifudus, bulgaricus ve acidophilus isimli çok faydalı olan bu bakteriler vardır. Uzmanlar Probiyotik yönünden keçi sütü ile hazırlanmış olan peynirleri de önermektedir.
Turşu
Çok sağlıklı olan turşuyu çocuklarımıza tuz içerdiği için 2 yaş öncesi önerilmiyor. Özellikle salatalık ve lahana turşusu zengin probiyotik kaynağıdır ve ölçülü alarak ara sıra yemeklerde vermeniz önerilmektedir.
Kambu (Kambucha) Çayı
Son zamanlarda çok duyar olduğumuz kambucha çayı oldukça popüler ve probiyotik zengini bir içecektir. Fermente bir gıda olduğu için çok faydalı bir bitki olan bu çayı Japonların her gün mutlaka içtiği söyleniyor.
Bitter Çikolata
Çikolatada probiyotik bulunuyor olması harika bir haber! Sütsüz ve şekersiz olması koşuluyla bitter çikolatada kullanılan kakaonun kalitesi çok önemlidir. Sütlü çikolatalara göre daha acı bir tadı olduğu için küçük parçalar halinde tüketebilir çocuklarınızın sütüne ya da hazırladığınız muhallebilerine katabilirsiniz.
Boza
Şalgam suyu da Probiyotik açısından zengindir. Ancak hem içimi daha kolay ve tadı çocuklara daha güzel gelen bir gıda olan boza, probiyotik yönünden de zaten şalgamdan daha zengindir.
Mikro yosunlar
Aktarlarda kuru toz halinde satılan mikro yosunlar probiyotik içererek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kullanılıyor. Genelde spirulina, chlorella gibi içeceklere karıştırılarak içilmektedir.
Çocuklara Probiyotik Gıdaları Nasıl Sevdirebiliriz?
Doğru beslenmenin kişilerde yaşam tarzı haline gelmesi için çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmak gerekiyor. Çocuklara sağlıklı besinleri verirken bazen zorlanıyoruz. Özellikle tadı pek de sevilmeyen ev yapımı kefiri, oğlumun şu anda büyük bir iştahla içiyor olmasını probiyotiklere borçluyum. Nasıl mı?
Çocuklarımıza bu gıdaları verirken, hoşlarına gitmesi ve keyifle yiyip içmeleri için gözlerinde canlandırabilecekleri bir hikâyeleri olsun. Çizgi film misali anlatacağınız senaryoda onların vücuduna girmeye çalışan mikroplar ve tabi ki bu mikroplarla savaşan ve kazanan kahramanlar. Onlara probiyotiklerden bahsediyorum. Ama bu isim yerine daha anlaşılır olması için “kahramanlar “diyorum. Ve başlıyorum anlatmaya…
“Yiyecekler bizim ağzımızdan içeri bir an önce girmek isterler. Çünkü içerde onları bekleyen harika bir oyun alanı vardır. Onları yuttuğumuzda aynı kaydıraktan kayar gibi hooop! Diye mideye düşerler. Sonra burada çoğalırlar. Artık bir sürü minik minik suratlar olmuştur. Neşeli neşeli koşarlar. Sonra öğretmenleri gelir ve onları gruplara ayırır. Sırada uzuuun bir labirent vardır. Orada düşman mikroplarla karşılaşırlar. Hemen kahraman askerleri çağırın! Bu kahraman askerler deee içtiğin kefirin içindedir. Ne kadar çok kefir, süt, yoğurt yersek o kadar çoook kahraman askerimizi vücudumuza alır ve böylelikle düşman mikropların galip gelip bizi hasta etmelerine izin vermeyiz.”
Sizler de bu tarz hikâyelerde çocuğunuzun sevdiği karakterleri kullanabilirsiniz. Ses tonlamalarınızla anlatımlara heyecan katarak masanızı şenlendirin. Ve unutmayın, onlara anlattığımız beslenme hikâyeleri aslında hiç de masal değil.