Çocuğunuzun Beslenme Çantası İçin Öneriler
Eylül geldiğinde hem çocukları hem de velilerini, okula başlama heyecanı sarar. Aileler, kırtasiye ürünlerinden beslenme çantasına koyulacaklara kadar pek çok detay konusunda heyecan yaşar ve beslenme çantası için öneriler arayışına girer.
Çocuklar, geleceğin yetkin bireyleridir ve alışkanlıkları çocukluk döneminde şekillenir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaları da, çocukluk döneminde oluşmaya başlar. Uzmanların görüşü; dengeli beslenme koşullarına uygun hazırlanan beslenme çantalarının, çocukların okul başarılarını arttırdığı ve gelişimlerinde büyük rol oynadığı yönündedir.
Çocuğunuz okula başlayacaksa ve beslenme çantası için öneriler arayışınız varsa, yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Sağlık bakanlığı beslenme çantası listesi
Bir beslenme çantası, hem kolay taşınır hem de besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşmalıdır. Beslenme çantasında; tahıl grubundan bir besin, sebze ve meyve, et ve süt ürünleri mutlaka bulunmalıdır.
Cips, kola, patates kızartması, kek gibi gıdalar, kan şekerinin dengesini bozabilir. Tokluk hissi sağlamadığı gibi konsantrasyonu bozan bu tür besinlerin, beslenme çantasında yer almaması gerekir. Sağlık bakanlığı tarafından hazırlanan örnek beslenme çantası listesi şu şekildedir:
Pazartesi: 1 adet evde yapılmış poğaça veya 1 porsiyon ev böreği, 1 bardak ayran, 1 adet mevsim meyvesi
Salı: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 adet siyah veya yeşil zeytin, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu ya da ev yapımı limonata
Çarşamba: Az yağlı peynirle hazırlanmış tost veya sandviç, 1 bardak ayran, 1 adet çiğ sebze (havuç, domates, salatalık, turp)
Perşembe: Ev yapımı börek, 1 bardak süt, 1 adet mevsim meyvesi
Cuma: 1 kibrit kutusu peynir, 5 adet yeşil ya da siyah zeytin, 2 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet çiğ sebze (havuç, domates, salatalık, turp)
Beslenme çantası tarifleri
Başarılı bir eğitim döneminin gerekliliklerinden biri de, sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturmaktır. Bu noktada beslenme çantası için öneriler dikkate alınarak, beslenme çantası hazırlanmalıdır. İşte beslenme çantası tarifleri…
Tavuklu sandviç
Önceden marine edilmiş 250 gram tavuğu uzun şeritler halinde doğrayın. Tavukları, tavada 1 yemek kaşığı tereyağında pişirin. Tavuklar suyunu çektiğinde tuz, kimyon ve pul biber ekleyin. Ardından karıştırmaya ve pişirmeye devam edin. 1 adet domatesi dilimleyin. Sandviç ekmeğine tavukları, domatesleri ve 4 yaprak kıvırcık marulu yerleştirin. Bu sandviç sayesinde çocuğunuz protein ve B vitamini almış olacaktır.
Boyoz
1 kilo elenmiş un, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırın. Ilık suyla yoğurarak sert bir hamur elde edin. 15 dakika beklettikten sonra silindir haline getirin. Silindirden 20 adet, minik toplar koparıp yuvarlayın. Hamurları açıp altını üstünü sıvı yağla yağlayın. Ardında 5 hamuru üst üste koyun. Hamuru incecik açın ve bohça gibi, zarf şeklinde sarın. 3-4 parmak yüksekliğinde parçalar koparıp şekillendirin ve üstü altı kızarana kadar pişirin. İzmir ilimiz ile özdeşleşen boyoz, çocuğunuza haşlanmış yumurta yedirmenin yolu olacaktır.
Sebzeli pizza
500 gr un, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuzu harmanlayın. 1 çay bardağı ılık süt ve suda yarım paket yaş mayayı eritin. Mayalı karışım ile unlu karışımı harmanlayın. Yoğurduktan sonra 40 dakika mayalanmaya bırakın. Hamuru yuvarlak şekilde açıp tepsiye alın. 1 adet kabağı ince doğrayın ve hamurun üzerine dizin. Ardından 2 adet çekirdekleri çıkarılmış kırmızıbiberi, 1 adet çarliston biberini küçük küpler halinde doğrayarak hamurun üzerine yerleştirin. 1 çay bardağı mısır ve ince kıyılmış 4 dal fesleğen serpiştirip 190 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkarmadan 5 dakika önce, kaşar peyniri serpiştirin ve 5 dakika daha karıştırın. Bu tarifle çocuğunuz çok sevdiği pizza sayesinde, sevmediği sebzeleri yiyebilecek
Çocuğunuzun beslenme çantasını doğru hazırlayarak sağlıklı besinleri keyifle tüketmesini sağlayabilirsiniz.