Circus Roncalli: Dünyanın İlk Holografik Sirki
Çağlar boyu insanları eğlendirmiş olan sirklerin en ilgi çekici yanlarından biri hayvanlar. Bazıları tehlikeli gösterilerden oluştuğu ve hayvanlar bazen sağlıklı olmayan şartlarda barındırıldığı için geleneksel sirkler uzun süredir tepki almaktaydı. Circus Roncalli de bunların hepsini gözden geçirip ileri teknoloji ile bir alternatif getirmeye karar vermiş. Sirkin en yeni şovu üç boyutlu hologram hayvan içermekte. Daha önce benzeri yapılmadığı belirtilen bu şov, sirk alanında havadan birdenbire ortaya çıkan hayvanları, filleri, atları ve hatta dev balıkları izleyicilere sunuyor.
Circus Roncalli ilk olarak 1976’da hayvanları kullanarak insanları eğlendirmeye başladı; ancak bugün, organizatörler eski yaklaşımlarından uzak ve eğlence endüstrisinde hayvan zulmüne karşı savaşında fütüristtik hologram yaklaşımının öncüleri oldu.
Gezici şovlar hala gerçek akrobatlar ve ateş gösterisi gibi atraksiyonlar içeriyor olsa da hayvanların hiçbiri gerçek değil. Bunun yerine, Roncalli 360 ° 3D sanal görüntüleri yansıtıyor. Hiçbir hayvanın eziyet çekmemesi ve hem hayvan çeşitliliğinin hem de hareket çeşitliliğinin artmasını sağlayan hologram teknolojisi ilgi çekmiş, hayvan hakları savunucularının saygısını ve sirkte eğlenceli vakit geçirmek isteyen insanların beğenisini kazanmıştı.
Roncalli bu hologramlı gösteri için film prodüksiyon ajansı TAG/TRAUM, Bluebox ve dünyanın önde gelen projeksiyon tasarımcısı ve üreticisi Optoma’dan A/V uzmanlarıyla iş birliği yapmış. Sirk sahnesinde sürükleyici bir holografik deneyim yaratmak için toplam 11 adet ZU850 lazer projektör kurulmuş. Ayrıca bu projektörlere yine 11 adet de BX-CTA03 uzun menzilli lens eklenmiş. Böylece sahnenin her yerinden görülebilecek 360 derecelik holografik görüntüler yaratılmış. Hologramlar 32 metre genişliğinde ve 5 metre derinliğinde bir alanı dolduruyor.
Bugün ortaya çıkan şovda toplam 15 kişilik bir tasarımcı ve yazılım mühendisi kadrosu, 11 adet ise 3B hologram cihazı yer alıyor. Geleneksel sirklerde hayvanlar ne yazık ki yaşamlarının çoğunda kafeslerde tutulur, doğalarına aykırı pek çok davranış ve hareketi yapmak için şiddet içeren, acı verici bir “eğitimden” geçmek zorundadırlar. Neyse ki günümüzde sirkler ve canlı hayvan şovları pek çok insan tarafından boykot edilmekte ve bu sayede sayısız hayvanın hayatı kurtulmaktadır.
Klasik hayvanlı sirk gösterilerindeki gibi sahne üzerinde dört nala koşan atlar, akrobatik hareketler yapan bir fil ve bir de kocaman bir akvaryum balığı holografik gösterinin parçası. Acımasız hayvanlı sirk gösterilerini tamamen zihinlerden silecek, gerçek hayvanların rol aldığı gösterilere hiç benzemeyen daha yenilikçi imgeler yaratılabilir belki. Böylece çocuklara hayvanların eğlence aracı değil de ancak doğal ortamlarında mutlu olabilecek özgür canlılar oldukları aşılanabilir.
Geleneksel yaşam alışkanlıklarımızın merkezinde yer edinen sirk, hayvanat bahçesi ve fayton gibi hayvanların istismara uğradığı eğlenceler günümüzde popülaritesini kaybetmeye, yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Bu tarz uygulamalara en azından bazı noktalarda, birçok insan tarafından tepki gösteriliyor ve en kötü ihtimalle kişisel boykot tercih ediliyor. Ancak görünen o ki, doğru teknolojilerin de kullanımıyla hayvan dostlarımızı kişisel zevklerimiz için kullanmaya bir son vereceğiz.