BİMER ve CİMER Şikayet Başvuruları Nasıl Yapılır?
Ülkemizin vatandaşları eskiden BİMER, günümüzde ise CİMER ile şikâyetlerini direkt olarak Cumhurbaşkanlığı’na iletebiliyorlar. E-devlet üzerinden kullanılan sistem dışında ALO 150 hattı ile de şikâyetlerinizi direkt olarak iletebilirsiniz. Peki, bir CİMER şikâyet başvurusu nasıl yapılıyor?
Bazı durumlarda vatandaşlar şikayetlerini özel olarak daha üst makamlara iletmek isteyebiliyorlar. Bu tarz durumlarda vatandaşlar şikâyetleri için eskiden BİMER şimdi ise CİMER servislerini kullanabiliyorlar. BİMER, yönetim sistemi değişene kadar aktif olarak kullanılan bir hizmetti ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne bağlıydı. Fakat şimdi tüm şikâyetler Cumhurbaşkanlığı’na, yani şikayetlerine’e yapılmaktadır. Vatandaşlar içerisinde hala bu servisi BİMER olarak bilen kişiler mevcut.
Eğer sizlerin de direkt olarak devlete yapmak istediğiniz özel şikayetleriniz, ihbarlarınız veya iletmek istediğiniz konular var ise bu sistemleri kullanabilirsiniz. İnternet başvurularının yanında ALO 150 hattı ile direkt olarak telefondan şikâyet hattını da kullanabilirsiniz. Buralar yapılan tüm şikayetler tek tek inceleniyor.
CİMER Nedir? Ne Görev Yapar?
2008 yılında resmi gazetede yayınlanması ile resmi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlı olarak çalışan bir sistem olan CİMER, Türkiye’nin neresinde olursanız olun devlet ile aranızda bir köprü kuruyor ve şikâyetleri direkt olarak Cumhurbaşkanlığı aracılığı ile ilgili kurumlara iletmenizi sağlayabiliyor.
BİMER sistemi aynı sistemin eskiden Başbakanlık İletişim Merkezi’ne bağlı olarak çalışan bir servisti. Daha önceleri vatandaşlar tüm şikayetlerini Başbakanlık veya Cumhurbaşkanlığı’na iki şekilde iletilebiliyordu. Şu an için iki sistemin birleşmesi ile beraber tüm şikâyetler sadece CİMER üzerinde toplanmaktadır.
CİMER Şikâyet Başvurusu Nasıl Yapılır?
CİMER şikayet başvurusu yapabilmek için öncelikle CİMER portalına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra web sitesinin hemen sağ üst tarafında bulunan “Başvuru Yap” seçeneğini seçerek gereken bilgileri girmeniz gerekmektedir. Yapmış olduğunuz başvuruların geçerli olabilmesi için tüm bilgileri eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir.
Şikayet Sorgulama Nasıl Yapılır?
Şikâyet aşamasındaki her adımı geçtikten sonra internet veya telefon yolu ile yapılan her başvuru için size bir CİMER sayısı verilmektedir. Verilen bu sayıyı mutlaka saklamanız gerekmekte. Çünkü BİMER başvuru sorgulama işlemi bu sayı ile yapılmaktadır.
Diğer bir sorgulama ise yine CİMER web sitesi üzerinden olmaktadır. Ekranın hemen sağ üst tarafında yer alan başvuru sorgula seçeneğine tıklayarak, ilk kayıt esnasında sizden istenen tüm bilgileri doldurarak mevcut şikayet durumunuzu görebilirsiniz.
CİMER Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Hani konu hakkında başvuru yapmış olursanız olun CİMER şikâyet dilekçelere en az 30 gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilmektedir. Bilgi Edinme Hakkı dilekçelerine yapmış olduğunuz başvurular ise kanun gereği en geç 15 gün içerisinde geri cevap verilmesi gerekiyor.
CİMER Başvuru Silme İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Cumhurbaşkanlığı’na yapmış olduğunuz şikayeti veya ihbarı geri çekmek istediğiniz zamanlarda yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu sefer ise başvuru içinde önceki CİMER şikâyet başvurunuzun tarihini, CİMER sayısını ve başvurunuzu neden iptal etmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Yine bu durum en geç 30 iş günü içerisinde cevap gelecektir.
Eskiden BİMER ve CİMER olarak bilinen servis artık CİMER ismi ile tek bir çatı altında toplanmış durumda.