Çay Demir Eksikliği Yapar mı?
Demir eksikliği günümüzde birçok kişinin yaşadığı hastalıklardan biridir. Özellikle kadınlarda görülen demir eksikliği hamilelik döneminde de en çok dikkat edilip incelenen durumlardandır. Demir eksikliği sonucunda vücutta kansızlık (anemi) oluştuğundan demir eksikliğinin her zaman kontrol altında tutulması gerekir. İşte tamda bu noktada sürekli tüketilen ve günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan çay demir eksikliği yapar mı? diye sormak gerekiyor.
Çay demir eksikliği yapar mı, neden sorgulamalıyız?
Demir eksikliğinin oluşmasında yanlış beslenme ve çeşitli hastalıklar etkili olabilmektedir. Özellikle demir eksikliği için kullanılan ilaçlar alınırken demir emilimini engelleyecek bazı gıdalar ile aynı zamanda tüketilmemesi önerilmektedir. Örnek olarak ilaç kullanan kişi ilacı almadan önce ve sonra 1 saat kadar süre çay ya da süt ürünleri tüketmemelidir. Bu alınan ilacın etkisini azaltarak alınan demirin emilimini engellemektedir.
Ancak çayın demir eksikliğine tam anlamı ile etkisi olduğunu söylemek de doğru değildir. Demir hem bitkisel kaynaklı gıdalardan hem de hayvansal gıdalardan alınabilmektedir. Birçok araştırmacı kırmızı et, karaciğer, yumurta ve balık gibi hayvansal gıdalardan alınan demirin vücut tarafından kolay emildiğini ve çayın bu emilime etki etmediğini belirtmektedir. Ancak tahıl, sebze, kuru baklagil, kuru meyve ve pekmez gibi bitkisel kaynaklı demir emiliminin çay ile etkisinin azalabileceği de bir gerçektir. Bitkisel kaynaklı demir emilimini kolaylaştırmak için portakal gibi C vitamini içeren besinlerin tüketimi de emilimi arttırmaktadır.
Genel olarak vücutta demir eksikliğini engellemek adına ise kişilerin yemeklerle birlikte çay tüketmemesi ve gün içinde içtiği çayı azaltması önemlidir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği dünyadaki kadınların %35’inde, erkeklerin %20’sinde ve hamilelerin %50’sinde görülmektedir. Hemoglobin değeri kadınlarda 12 gr ve erkeklerde 14 gr’ın altına düştüğü durumlarda anemi hastalığı görülmektedir. Kandaki demir değerinin düşmesi de hemoglobini yani kansızlığı etkilemektedir.
Demir eksikliğinin belirtileri arasında cilt solgunluğu, vücutta güçsüzlük ve yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, el ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali, kulaklarda uğultu, dudaklarda çatlaklar ve yaralar, tırnak kırılmaları, saç dökülmesi gibi problemler görülebilmektedir.
Eğer demir eksikliği ileri boyutta ve fark edilmemiş ise kalpte çarpıntı, toprak ve buz yeme isteği, huzursuz bacak sendromu gibi etkilerde görülebilmektedir.
Eğer çocuğunuzda demir eksikliği var ise yürüme, oturma ve konuşmada gecikme en belirgin belirtilerdendir. İlerleyen aşamada öğrenme güçlüğüne kadar ileri boyutta etkileri olabilmektedir.
Demir Eksikliği Tedavisi
Kan tahlilleri sonucunda demir eksikliği tanısı konan kişiye demir eksikliğinin boyutuna göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. İlaçlı tedavi ile birlikte beslenmeye de dikkat edilmesi çok önemlidir. Demir eksikliğinin neden kaynaklandığı da tedavi de izlenmesi gereken yolu belirleyen önemli bir unsurdur. Eğer bir kadında adet kanaması fazla görülüyor ise öncelikle bu sorunun çözümüne yönelik tedavi izlenmelidir.
Demir eksikliği tedavisi devam ederken yenilecek gıdalar da çok önemlidir. Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması ve özellikle yemeklerle birlikte tüketilmemesi demir emiliminin azalmasına engel olacaktır.
C vitamini demir emilimini arttırdığı için bol miktarda c vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Yumurtayı portakal suyu ile birlikte tüketmek, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demir emilimi için tavsiye edilen yöntemlerdendir.
Demir eksikliğinde tüketilmesi gereken gıdalar arasında kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam, pekmez ve üzüm, kuru baklagiller gibi bitkisel ürünler sayılabilir. Bunların dışında hayvansal gıda olarak yumurta, karaciğeri kırmızı et, tavuk ve balıketinin de demir eksikliği tedavisi esnasında tüketimine dikkat etmek gereklidir.
Eğer bu demir eksikliği problemi yaşamınız boyunca devam eden kronikleşmiş bir hastalık ise bu beslenme tarzını tüm hayatınız boyunca uygulamalı ve demir eksikliğinin ortadan kalmasını sağlamanız gereklidir.
Çay demir eksikliği yapar mı diye araştırdınız ve yazımıza ulaştınız. Bu noktaya kadar okumaya devam ettiğinize göre sorunuza cevap bulabildik. Ne mutlu bize. Yazımızda eksikler olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yorum kısımına görüşlerinizi bırakın. Hangi Bitki Çayı En İyi? öğrenmek isterseniz bu yazımızada mutlaka göz atın.