Cadılar Bayramı Nedir, Cadılar Bayramı Neden Kutlanır?
Cadı denildiğinde sizin de aklınıza siyah pelerin ve şapka takmış, kötülük yapmak için süpürgesine binmiş veya kazanda bir şeyler kaynatan yaşı kadın mı geliyor? Aslında işin aslı pek de öyle değil. Sahi nedir cadı? Siz de Cadılar Bayramı hakkında bilgi edinmek ve Cadılar Bayramı neden kutlanır öğrenmek istiyorsanız sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.
Cadı nedir?
Cadı, evrenin işleyişindeki “enerjiyi ve doğanın bahşettiklerini doğru kullanabilen”, kimi zaman da metafizik varlıklarla iletişim kurabilen, büyü yapabilen kişilerdir. Cadılık, bu tanımdan da anlaşılabileceği üzere bir pagan inancıdır. Voodoo, macumba, büyücülük ve şifacılık gibi uygulamaların temelinde cadılık vardır.
Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kitâb-ı Mukaddes’teki “Bir cadının yaşamasına müsamaha göstermeyeceksin” şeklindeki ayet Avrupa’da 270 yıl süren bir vahşete neden olmuştu. 1450-1750 yılları arası “cadı avı” dönemi olarak bilinir. O dönemde insanlar kendilerini korkutan sevemedikleri kişilere cadı diyerek cinayetler işliyordu. Cadı avında 50 bini aşkın insan kazıklara bağlanarak diri diri yakılmıştır.
Danimarka’daki Ribe’de yer alan cadı avı müzesi, insanlık tarihinin utanç kaynağı olarak nitelendirilen o dönemde yaşananları ortaya koyan bir müzedir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Hex! Cadı Avı Müzesi’nde cadılık suçlamasıyla idam edilen insanların eşyaları sergilenmektedir.
Cadılar Bayramı nedir?
Halloween, Türkçede Cadılar Bayramı olarak karşılık bulur. Halloween sözcüğü, All Hallow’s Eve (Azizler Günü’nün arifesi) kavramından türemiştir. Pagan kökenli bir bayram olan Cadılar Bayramı, her sene yazın bitişi ve kışın başlangıcı 31 Ekim’de kutlanır.
Cadılar Bayramı’nda neler yapılır?
Cadılar Bayramı’nda genellikle çocuklar korkunç kostümler giyerek şeker, meyve ve diğer hediyeleri toplar. Cadılar Bayramı’nın en önemli simgesi, içi boşaltılıp gülen yüz şeklinde oyularak mum yakılan balkabağıdır. Kabakların kötü ruhları kaçırdığına inanılır. Coşkulu bir festival olarak kutlanan bu bayramda en çok tüketilen şekerleme türü elma şekeridir. Küçük çocuklar ev sahiplerine “şaka mı şeker mi” diye sorduğunda “şaka” yanıtını alırsa komiklik yaparlar.
Cadılar Bayramı neden Türkiye’de kutlanmaz?
Cadılar Bayramı, Pagan kökenli bir ritüeldir. Hıristiyanlar bu bayramı görkemli festivallerle kutlanır. Peki, Cadılar Bayramı neden günah ve Cadılar Bayramı neden Türkiye’de kutlanmaz? Türkiye, Müslüman bir ülkedir. Dolayısıyla İslam dinine göre bu bayramın kutlanması da tebrik edilmesi de caiz değildir. Bununla birlikte son dönemlerde Cadılar Bayramı Türkiye’de de kostüm balosu şeklinde kutlanmaktadır. Özellikle İstanbul’da Taksim ve Kadıköy’de kutlamalar yapılır.
Cadılar Bayramı hangi ülkelerde kutlanır?
Cadılar Bayramı, Kuzey Amerika ülkeleri ve Britanya Adaları’ndaki ülkelerde kutlanır. Halloween kutlamasını en coşkulu yapan ülkeler şunlar:
- İrlanda: 2020 Avrupa kültür başkenti seçilen Galway şehrinde 100 kişinin üzerinde insan ilginç geçiş törenleri yapar.
- Meksika: Her yıl 31 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında Oaxaca’da “Ölüler Günü” düzenlenir. Bu özel günde ölüleri anmak için kadife çiçekleriyle süslenen alanda tütsüler yakılır.
- Amerika: Ülkenin en geniş Hallowen kutlaması New York’ta yapılır. New York’s Village Halloween Parade etkinliğine 2 milyondan fazla insan katılır.
- İngiltere: İngiltere’nin başkenti Londra’da ilginç ve renkli görüntüler oluşturan kutlamalar yapılır.
- Romanya: Cadılığın en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Romanya’da Transilvanya şehrinde Drakula şatolarında Cadılar Bayramı kutlamaları yapılır. Şehirde dolunay ve vampir partileri sürekli olarak yapılır.
- Çek Cumhuriyeti: Cadılar Bayramı kutlamalarının en görkemli olduğu yerlerden biri Çek Cumhuriyeti’dir. Başkent Prag, Orta çağı andırır. Burada kutlamalar çok renklidir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Orta Çağ’da Cadı Avı Gerçeği!