Borç Transfer Kredisi Nedir?
Günümüzde kredi ve kredi kartı borçlarının çoğalması ve içinden çıkılması zor bir hale gelmesi ile ortaya çıkan kredi sistemi borç transfer kredisidir. Borç transfer kredisi ile birçok banka farklı birçok bankada kredi ve kredi kartı borcu bulunan kişilerin borçlarını tek bir çatı altında toplayarak uzun vadeler ile ödeme planları oluşturmuştur.
Borç Transfer Kredisi Nasıl Kullanılır?
Bankalara borçlu kişilerin borç transfer kredisi kullanabilmesi için öncelikle tüm borçlarını borç transfer kredisi alacağı bankaya yönlendirmesi gerekir. Bu işlem için kredi kartı borçlarında bankayı bizzat arayıp bilgilendirmesi gerekirken, kredilerde ise bankadan bankaya EFT yapılmaktadır. EFT’lerde herhangi bir EFT bedeli bulunmaz.
Ancak borçlu kişilerin bankaya başvururken bilmesi gereken konu tüm kredilerin borç transfer kredisine dahil edilemeyeceğidir. Genel olarak sadece kredi kartı borçları için oluşturulan bir sistem olmakla birlikte borç transfer kredisi bazı ihtiyaç kredilerini de kapsayabilmektedir.
Borçlu kişilerin kredi kullanmak için bilmesi gereken diğer önemli bir konuda farklı bankada bulunan tüm borcun borç transfer kredisi alacağı bankaya yönlendirilmesidir. Aksi halde tüm borçlar tek çatı altında toplanmadığından kredi imkânından faydalanması mümkün olmamaktadır.
Hangi Bankalar Borç Transfer Kredisi Veriyor?
2019 verileri incelendiğinde borç transfer kredisi veren 9 bankanın bulunduğu görülmektedir. Bu bankalar Finansbank, Denizbank, Şekerbank, Vakıfbank, Burgan Bank, TEB, Halkbank, Ziraat Bankası ve Akbank’tır.
Finansbank’tan borç transfer kredisi almak isteyen kişiler, sadece ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartları için işlem gerçekleştirebilmektedir. Diğer bankalara yapılan tüm EFT’ler ücretsizdir. Finansbank’a hızlı başvuru yapmak için TC kimlik numarası 5030’a mesaj gönderilir. Bu şekilde başvuru talebi alınmış olur. Örnek olarak Finansbank’tan 20.000 TL borç kapatma kredisi almak isteyen kişiler 60 ay vade ve aylık 639,42 TL ödeme gerçekleştirebilir.
Borç transfer kredisi için Denizbank’ı tercih edecek kişiler kefilsiz olarak bu işlemi yapabilirler. Hatta emekli maaşını da Denizbank’a taşıyanlara çeşitli kampanyalardan faydalanma imkânı sunulur. Tüm vadelerde faiz oranı %1,74’tür. 60 aya kadar vade şansı bulunur.
Şekerbank’ta tüm borçlarını toplamak isteyenler için ise en fazla 100.000 TL’lik borç transfer kredisi çekilir. 100.000 TL için 500 TL tahsis ücreti bulunmaktadır. 60 aya kadar vade yapılan bankada faiz oranı %2,32’dir.
Vakıfbank’ta ise borç transfer kredisi üst limiti 20.000 TL’dir. Kredi vadesi ise 18 ay olarak kısıtlanmıştır. Faiz oranı ise %2,79’dur. Burgan Bank’tan kredi çekmek isteyenler ise %1,82 faiz oranı ile uygun bir seçim yapabilir. Ancak vadeye göre faiz oranları değişiklik göstermektedir. Burgan Bank’ta konut, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartı borçlarının tamamı borç transfer kredisine dâhil edilebilmektedir.
TEB’de ise diğer bankalardan farklı olarak tüm borçlar TEB kredi kartına aktarılabilir. Vade ile ödeme yapıldığında faiz oranı %2,25 olmaktadır. Bu faiz oranına masraflar dahil değildir. Kredi kartına aktarılan borçlar 12 aya kadar vadelidir.
Halkbank’ta ise borç transfer kredisi kullanılırken %1,91 faiz oranı ve 60 ay vade seçeneği sunulur. İhtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları transfer işlemi kapsamına girmektedir.
Ziraat Bankası’nda ise en uygun faiz oranları ve vade imkânlarını bulmak mümkündür. 60 aya kadar vade yapılırken, 24 ay vade için %1,10 ve 24-60 ay vadeleri için %1,20 faiz oranı uygulanmaktadır. Ziraat Bankası’ndaki tek olumsuz olabilecek konu sadece kredi kartları için geçerli olmasıdır.
Son olarak Akbank borç transfer kredisi detaylarına bakıldığında 12 aya kadar vade yapıldığı, %2,25 oranında faizi olduğu görülmektedir. Ödeme imkânları TEB ile aynıdır.