Bir Zevk Meselesi: Böcek Yiyen Ülkeler
Böcek ve yemek kelimelerinin çağrıştırdıkları, muhtemelen sizi hem şaşırtıyor hem de yüzünüzü buruşturmanıza sebep oluyordur. Oysa böcek yiyen ülkeler de var. Üstelik yapılan araştırmalar, böceklerin alternatif protein kaynağı olduğunu ispat eder nitelikte. Örneğin, bir bifteğin %50 protein içerirken, bir cırcır böceğinin %65 protein içerdiği bilinmektedir.
Böcek proteinlerinin; çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Bir böcek türünün bir porsiyonu, 5 gramdan daha az yağ içerir. Yani bir porsiyon böceğin, zeytinyağlı diyet salata porsiyonundan daha az yağ içerdiğini söyleyebiliriz.
Böcek yiyen ülkeler, böcekleri çeşitli şekillerde tüketmeyi tercih eder. Böcekler; az yağda kızartılarak (roasted), haşlanarak, kavrularak ve fırınlanarak tüketilebilir. Ayrıca unla karıştırılarak ekmek, kek, kurabiye ve kraker yapımında da kullanılması mümkündür.
Dünyanın bazı bölgelerinde, yüzlerce böcek türü bulunur. Bu durumda böcek yiyen ülkeler, damak tadına uygun bir böcek bulmakta zorluk çekmez. Tariflerinizde kullanmak için değilse de merakınızı gidermek için yazımızı okumanızı öneririz.
Hangi Ülkede Hangi Böcek Yenir?
Meksika – Sivrisinek yumurtası
Kuzey Amerika’nın güney yarısında yer alan Meksika’da, halk sivrisinek yumurtalarını adeta pilav gibi yiyor. Sivrisinek yumurtaları, Meksikalılar için acı sosla birlikte servis edilen bir yemektir.
Meksika’da bir restorana gidip, “Escamoles” sipariş ettiğinizde önünüze gelecek olan yemek aslında karınca larvalarıdır. Fasulyeyi andıran larvaların tadının tereyağına benzediği bilinmektedir.
Tayland – Su böcekleri
Güneydoğu Asya ülkesi Tayland için su böcekleri çok lezzetli bir besin. Tayland’ın turistik mekânlarında, seyyar böcek satıcıları boy göstermektedir. Üstelik Taylandlıların afiyetle tükettikleri tek böcek, su böceği değildir. Kızartılmış çekirge, tırtıl, akrep gibi canlıların satışı da bu ülkede oldukça fazladır.
Japonya – Eşek arısı
Doğu Asya’da bir ada ülkesi olan Japonya, sadece teknolojisiyle değil eşek arılarını yemeleriyle de dikkat çekiyor. Kaynatarak veya kraker eşliğinde eşek arısı yiyen Japonların, arıları nasıl yakaladığı ise ayrı merak konusudur.
Uganda – Çekirge
Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan Uganda Cumhuriyeti’nde, açlıktan kaynaklanan ölümler oldukça fazla. Halkın bulduğu çözüm ise, besin kaynağı olarak çekirgeyi tüketmektir. Çekirge yiyenlerin çoğunluğunun görüşü, çekirgenin en lezzetli yiyeceklerden biri olduğu yönündedir.
Çin Halk Cumhuriyeti – Çiğ karides
Çin, Asya ülkeleri içinde en gelişmiş olanlardan biridir. Çinliler, karidesleri avladıktan sonra onları sarhoş edecek bir sıvıya yatırıyor ve sarhoş olduktan sonra çiğ bir şekilde tüketiyor. Sarhoş etmelerinin sebebi ise, karideslerin ağız içinde hareket etmesini önlemektir.
Afrika – Tüm böcek türleri
Afrika’da tüm böcek türleri tüketilir. Ancak besin kaynağı olarak görülen en popüler böcek, güvelerin ve kelebeklerin larvaları olan tırtıldır.
Orta Amerika, Malezya, Endonezya – Sago kurtçukları
Avuç içi kursu olarak da bilinen sago toprağı, Güneydoğu Asya’ya özgü tropikal canlılardır. Tayland’da kapalı alanda ekimi yapılan larval formdaki canlı, Orta Amerika, Malezya ve Endonezya’da popülerdir.
Çin, Tayland, Japonya ve Afrika – Hamam Böceği
Milyonlarca yıldır hayatta kalmayı başarabilmiş hamam böcekleri, birçoğumuz için iğrenç olarak nitelendirilen misafirlerdir. Ancak Çin, Japonya ve Afrika halkı için onlar lezzetli yiyecektir.
Filipinler – Yarı oluşmuş ördek cenini
Güneydoğu Asya devleti olan Filipinler Cumhuriyeti’nde, ördek cenini kaynatılıyor ve sarımsak, sirke ve tuz ilave edilerek tüketiliyor. Bu meşhur yiyeceğin adı ise Balut.
Güney Kore, Japonya – Canlı ahtapot
Güney Korelilerin meşhur yemeği Sannakji, özel bir sos ile canlı olarak tüketilen ahtapottur. Ahtapot, Japonya’da da severek yenilen bir beyaz et yemeğidir.
Böceklerin veya larvalarının tüketilmesi, toplumuzun çoğu için çılgınca bir fikirdir. Sofralarımızdaki enfes lezzetlerin yanına böceklere yer verme konusunda henüz istekli olmadığımız aşikar. Nitekim uzmanların görüşü, dini faktörlerin de etkisiyle böcek tüketiminin yaygınlaşmasının imkânsız olduğu yönündedir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Dünya Kültürlerinde Yenmesi Yasak Yiyecekler
Yemeden Dönmeyin: Hangi Ülkenin Hangi Yemeği Meşhur?
Dünya Mutfağından Yemek Tarifleri