Besin Değerini Düşüren Hatalı Yemek Alışkanlıkları
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alabilmek için besinleri belirli miktarlarda ve doğru şekilde tüketmek gerekiyor. Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin besin değerleri ile sağlığımıza katkıda bulunması için yıkamadan pişirme şekline belli kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Sağlığınıza gereken özeni gösterdiğinizi düşünerek, sizin için besin değerini düşüren hatalı yemek alışkanlıkları nelerdir, bunları araştırdık. Yiyeceklerinizin yalnızca açlığınızı giderebilen birer araç haline dönmeyip vücudunuz için faydalı olabilmesi için bahsettiğimiz alışkanlıklarınıza son vermelisiniz.
Et ve balığı yüksek ısıda pişirmek
Etlerde bulunan kimyasal bileşikler (AGEler) kızartma ve kavurma gibi yöntemlerle yüksek ısıda pişirildiklerinde artıyor ki bu da kronik inflamasyona neden olduğu gibi yaşlanmayı hızlandırıyor. balıkları yüksek ısıda pişirmek de hem protein hem omega 3 yağ asitlerinin bozulmasına yol açıyor. Etleri orta-düşük ısıda; ızgara, fırın veya haşlama yöntemiyle pişirmelisiniz.
Yumurtayı çok haşlamak veya kızgın yağda pişirmek
Besin değerini düşüren hatalı yemek alışkanlıkları arasında en çok karşılaşılan konulardan bir diğeri ise yumurta ile ilgili. Yumurta haşladığınızda özellikle sarısının çevresinde yeşil renkte demir sülfür halkası görüyorsanız yumurtanızı çok uzun süre haşlamışsınız demektir. İdeal yumurta haşlama süresi 4-7 dakikadır. Yumurtayı protein yapısını bozmamak için kızgın yağda pişirmemelisiniz. Besin güvenliği ve biotinvitaminin iyi emilimi için yumurtayı çiğ tüketmemelisiniz.
Çok ince doğramak
Besin değerini düşüren hatalı yemek alışkanlıkları arasında sebzeleri ince doğramak da bulunuyor. Meyve sebzelerin iç kısımları kesildiklerinde oksijen ve ışığa maruz kaldıkları için vitamin ve mineral içerikleri azalıyor. Serin ve kapalı bir kap içinde muhafaza ettiğiniz sebzeleri iri parçalar halinde ezmeden doğramalısınız. Sebze ve meyveleri kalsiyum ve potasyum sızıntısı olmaması açısından kör bıçakla kesmemelisiniz. Elbette sebze ve meyveleri mevsiminde taze olarak tüketmelisiniz.
Etli yoğurt ile birlikte tüketmek
Etleri, kalsiyum kaynağı yoğurt ile birlikte tükettiğinizde demir emilimini nispeten azaltacaktır. Etleri C vitamini kaynağı besinlerle birlikte tüketmelisiniz. Etin hem lezzetini hem besin değerini artırmak için turunçgil suyu veya domates suyu ile marine edebilirsiniz.
Tazyikli suda yıkamak
İnce zarlı çilek, ıspanak gibi sebze ve meyveler şiddetli akan suyun altında yıkandıklarında ya da suyun içinde uzun bir süre bekletildiklerinde vitamin ve mineral kaybına uğruyorlar.Sebze ve meyveleri nazikçe yıkamalısınız.
Sert kabuklu meyvelerin kabuklarını soymak
Tarımda kullanılan zirai ilaçların kabukta birikmesi sert kabuklu meyveleri soyarak yıkama nedeniniz olabilir; fakat sert kabukluları sebze fırçaları ile fırçalayarak kimyasallardan kurtulabilirsiniz. Birçok meyve ve sebzenin en besleyici kısımları kabuğu ve kabuğa yakın iç kısımları olduğundan kabuksuz tüketmelisiniz. Kabuğunu ince soyarak da tüketebilirsiniz.
Meyve ve sebze suyunu bekletmek
Sebze ve meyvelerin arar görmemesi için ışık ve oksijenle temaslarını azaltmalısınız. Meyve ve sebzelerin suyu sıkıldığında vitamin içerikleri kayba uğruyor. Üstelik posasını atmak besin değerini büyük ölçüde yitirmesine neden oluyor. Meyveleri bütün olarak tüketmelisiniz.
Zeytinyağını yüksek ısıda pişirmek
Omega 3 ve omega 6 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren zeytinyağı, düşük dumanlanma noktasına sahip olduğu için yüksek ısıda pişirmek yağ asitlerinin bozulmalarına sebep oluyor. Zeytinyağını yemeklerinize pişme aşamasında değil sonradan eklemeli ve güneş ışığından ve ısıdan korumalısınız.
Sebzeleri çok haşlamak
Sebzeleri en fazla 10 ile 20 dakika arasında, diriliklerini koruyacak şekilde pişirmelisiniz. Aksi halde sebzelerde bulunan C ve B grubu vitaminleri ısıyla kolayca kayba uğrayacaktır. Sebzeleri en sağlıklı şekilde tüketmek için buharda veya kendi suyu ile sote ederek pişirin. Sebzelerde bulunan ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminlerinden faydalanmak için zeytinyağı ile birlikte tüketin.
Kurubaklagillerin pişirme suyunu dökmek
Kuru baklagilleri protein değerinin artması açısından iyi pişirmelisiniz; fakat haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kaybına yol açacaktır.
Sütü uzun süre kaynatmak
Besin değerini düşüren hatalı yeme alışkanlıkları arasında sütü uzun süre kaynatmak da bulunuyor. Pastorize süt, sütün 12-16 saniye süre ile 72-80 °C arasında ısıl işlem yapılıp aniden soğutulmasıyla elde ediliyor ve besin değerininkorunması, mikropların yok olması bu sayede mümkün oluyor. Dolayısıyla çiğ süt tüketiminden kaçınmalısınız.
Yiyeceklerin besin değerini korumak için kurtulmamız gereken hatalı alıikanlıklarımızı değerlendirdik. Yeme içme konusunda tecrübeli birisi olarak sizlerinde eklemek istediğiniz konular var mı? Varsa yorum kısımında bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin. Besin değerinden söz etmişken malum en önemli vitaminlerden bir taneside C Vitamini, peki C Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Bulunur? Detayları yazımızda. Keyifli okumalar