Bebek Odası Nasıl Dekore Edilir?
1- Pratik Düşünün ve Fonksiyona Odaklanın:
Bebek odasının demirbaşlarından biri olduğu düşünülen alt değiştirme ünitesini aslında almanıza gerek yoktur. Satıcıların çoğu o üniteyi maksimum 7-8 ay kullanabileceğinizi söylemezler, çünkü bebekler en geç 6 aylıkken dönmeye başlar ve onları alt değiştirme ünitesinde sabit tutmanız zorlaşabilir. Bebek bezleri, ıslak mendiller, zıbınlar, ağız bezleri, çöp kovası vb. acil ihtiyaçlarınızın olduğu yer, bebeğinizin altını değiştirdiğiniz bölgenin bir kol mesafesi kadar uzağında olmalıdır. Çünkü çevrenizde size yardım edecek biri olmadığında ve bebeğinizin altı açık ve kirli bir vaziyette, siz tek elle ıslak mendil ararken bu tavsiyemiz aklınıza gelebilir.
2- Gereksiz Eşyalar Satın Almayın:
Bebek odasında kullanmayacağınız hiçbir fazladan eşya olmamalıdır. “Ay bu odada çok şık durur, hem ileride oynar” diye bebek daha doğmadan aldığınız sallanan ahşap at, geceleri saatlerce odanın içerisinde bebeğinizi uyutmak için volta atarken ayağınıza dolanabilir, tam uykuya dalacakken uyanan bebeğin ağlaması ile o atı pencereden atma isteği duyabilirsiniz. Bu yüzden az ve öz eşya ile başlayın, bebek büyüdükçe ve gerçekten ihtiyaç duydukça odaya eşya ekleyin.
3- Ham Ahşap Ya da Sağlıklı Boya İle Boyanmış Mobilyalar:
Mobilyaların yapıldığı malzemenin bebeğin sağlığı açısından risk taşıyıp taşımadığına dikkat edin. En güvenilir ve sağlıklı olan boyasız, masif ahşabı tercih edin. Boyanmış mobilyaların ise toksik madde içermeyen boyalar ile boyandığından emin olun. Sertifikası olmayan mobilyaları satın almayın.
4- Silinebilir Duvar Kağıdı:
Ya da silinebilir duvar boyası. Açıklamaya çok gerek yok; çocukların sınırsız enerjileri ve hayal güçleri olduğu sürece o duvarların temiz ve çiziksiz kalmaya imkanı yok. En iyisi önleminizi baştan alın. Uçucu organik içeriklerin (VOC) az olduğu duvar boyaları ve vinil olmayan duvar kağıtları tercih edin.
5- Aydınlık ve Karanlık Mevzusu:
Güneş tepedeyken ve hava pırıl pırıl aydınlıkken, minikleri öğlen uykusuna yatırmak zor olabilir. Bu yüzden karartmalı perdeler kullanarak bebek odasını uyku saatine hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca bebek için olmasa da, kendiniz için mutlaka bir gece lambası koyun. Gecenin bir yarısı bebeğiniz uyandığında, uyku sersemliği ile zifiri karanlık bir odaya girerken bir yerlere çarpabilirsiniz. Bebeğiniz karanlıktan korktuğu için değil, kendi güvenliğiniz için minik bir gece lambası şart.

6- Tema ya da Ana Renk Seçimi:
Mecbur değilsiniz ama ileride dekorasyon konusunda size yol gösterici olması açısından bebek odasının bir teması olması işinizi kolaylaştıracaktır. Hem size bir sürü bebek hediyesi almak isteyen olacak, hem de sürekli yeni ihtiyaçlarınız için bebek odası alışverişi yapıyor olacaksınız. Bu yüzden örneğin kızlar için yıldızlı, kelebekli, ya da erkek çocukları için hayvanlı ya da uzay temalı bir dekorasyon seçerseniz, eş-dost için de bir çıkış noktası olur; hediyelerin hepsi birbirinden bağımsız ve kullanışsız olmaz.
7- Renk Seçimi:
Odayı ne renk yapacağınız konusunda kararsızsanız griden şaşmayın. Hem kız hem erkek bebek için idealdir, cinsiyetsizdir. Göz yormaz, nötr ve modern bir renktir. Hemen her renk ile uyum sağlayabilir. Beyaz bebek mobilyaları da gri duvarların arasında çok şık durur.
8- Abartıdan Uzak Durun:
Bebeğiniz odasının neye benzediği ile pek ilgilenmez. Bu yüzden mümkün oldukça trendlerin ve popüler aksesuarların ve oyuncakların etkisine kapılmayın. Instagram ve Pinterest hesaplarında bebek odası örnekleri incelerken kendinizi kaptırabilir, hamileliğin verdiği hormonlar sayesinde de hayalinizdeki odanın yetersiz olduğu duygusuna kapılabilirsiniz. Yapmayın. Bebeğin son teknoloji bir dönenceye değil sadece size ihtiyacı var.
9- Halı, Koltuk ve Diğer Mobilyalar:
Bebek odasında emzirmek ya da biberonla beslemek için bir koltuk şarttır. Halı kullanmak istiyorsanız sentetik olmayan, antibakteriyel halı tercih edin, kolay temizlendiğinden emin olun. Tüm dolap, raf ve büyük mobilyalara emniyet kilidi takın ve devrilmeyi önlemek için duvara sabitleyin. Karyola, beşik ya da Montessori yatağı seçimi konusunda odanın büyüklüğünü göz önünde bulundurun. Pek çok bebeğin kendi karyolasında hiç yatmadığını düşünürsek, karyola ya da beşik için çok fazla para harcamayın; hiç kullanılmama ihtimalini düşünün.
10- Duvarlar Boş Kalmasın:
Size ilham veren sözleri, bebeğinizin ayak izinin olduğu doğum sertifikası gibi anısı olan belgeleri, ya da bebeğiniz en güzel fotoğraflarını duvarda sergilemek isterseniz, düşme ihtimallerine karşı hafif çerçeveler tercih edin ve mümkünse çerçeveleri duvara sabitleyin. Karyolanın olduğu yerdeki duvara çerçeve ya da raf asmamaya gayret edin çünkü düşebilirler ya da çocuğunuz biraz büyüdüğünde yattığı yerden raftaki eşyaların üzerine oyuncak ayısını fırlatabilir; her şey mümkün 🙂