Bebeğinizle İletişim Kurmanın Yolları

Bebekler her an yeni bir şey öğrenirler; ne de olsa hiçbir şey bilmiyorlar. Bebeğinizin doğumundan itibaren onunla konuşarak ve çıkardığı sesleri tekrarlayarak konuşmayı öğrenme sürecini hızlandırabilirsiniz. Yani sadece altını değiştirip emzirmekle kalmayın! Onunla konuşun, ona şarkı söyleyin ve kitap okuyun. Bebeğinizle beraber eğlenin bir bakıma. Bebek bilişsel becerilerinin geliştiği 0 ilâ 30 ay arasında ne kadar erken konuşmaya, kendini ifade etmeye ve iletişim kurmaya başlarsa o kadar iyidir.
Çocukların Sofrada Sergilediği 15 Uygunsuz Davranış ve Çözümleri
Bebekler konuşmayı nasıl öğrenir?
Bebekler, çevrelerinde olan sesleri ve gürültüleri izleyerek ve dinleyerek konuşmayı öğrenirler. Konuşmak için ağzınızı her açtığınızda bebeğiniz dudaklarınızı pürdikkat izler ve bu sayede farklı sesler çıkarmayı öğrenir. O yüzden dil gelişimini desteklemek için bebeğinizle gün içerisinde konuşabildiğiniz kadar konuşun. Bebeklerin öğrenme eşikleri farklı farklıdır. Kimi bebekler çok erken konuşmaya başlarken kimisinde bu biraz daha vakit alabilir. Sabırlı olun ama tembel olmayın. Bebeğinizi konuşmaya teşvik edin.
Bebeğinizle nasıl konuşmalısınız?
- Oyun oynarken, ona şarkı söylerken veya kitap okurken ya da konuşurken yüz yüze olun. Yüz ifadenizi belli ederek konuşun!
- Gördüğünüz ya da birlikte yaptığınız eylemlerin ne olduğunu sesli olarak belirtin. Mesela, “Çanta!” ya da “Yemek yiyoruz!”
- Sözcükleri sık sık tekrar edin: “Ayakkabılar çıkıyor!”, “Üstümüzü çıkarıyoruz!”
- Bebeğinizle konuşurken canlı bir ses tonunda ve biçimde konuşun; mesela bazı heceleri vurgulayın (KöööPEK, gibi). Kullandığınız kelimeleri ve cümleleri kısaltıp sadeleştirmeyi unutmayın. Hızlı konuşmayın, seslere basarak ve dudaklarınızın aldığı şekle odaklanarak konuşun. Ve sözcükler veya cümleler arasında duraklayın.
- Bebek sözcüklerini kullanmayın. Yani dışarı içi “atta” veya köpek için “havhav” demeyin. Dışarı, gezme, köpek deyin. Bunun amacı çocuğun yetişkinler gibi konuşmasını teşvik etmektir. Çocuk anlaşılmaz kelimeleri kullandığında ve yetişkinler bunu anlamadığında konuşma şevkini yitirebilir.
- Yıkarken, emzirirken, giydirirken bebeğinizle sürekli konuşun.
- Ve bebeğinizle konuşurken ona bakıp onu dinleyin. Sabırlı olun. Söylediğiniz yanıt vermesi için (anlamsız bir ses veya mimikle de olabilir) en az 10 saniye bekleyin.
Bebeğinizle ne konuşmalısınız?
- Ne yaptığınızı ona gösterip anlatın. Mesela koluna dokunup, “Kolunu yıkıyorum. Kol. Bu senin kolun” deyin.
- Bebeğinize şarkı, türkü, ninni, tekerleme söyleyin.
- “Ce-e” ve “Neredeymiş anne?” gibi basit oyunlar oynayın. “Yok, var, evet, hayır, hadi, selam, güle güle” gibi sözleri daha sık kullanın.
- Bebeğinize resimli kitaplar gösterip gördüğünüz şeyleri anlatın.
- Çıkardığı sesleri siz de ona geri tekrarlayın. “Gaga” dediyse, mesela, siz de yüzüne bakarak “gaga” deyin. Sonra siz başka bir kelime söyleyin (mesela “dede”) ve onun tekrar etmesini bekleyin.