Bazıları Sıcak Sever: Bu Yiyecekleri Buzdolabında Saklamayın!
Pek çok yiyeceğin saklanması için soğuk bir ortam şarttır ancak el alışkanlığı ile marketten eve getirir getirmez buzdolabına attığımız bazı gıdalar aslında soğuğu sevmezler. Bazıları sizi çok şaşırtacak.
Buzdolabında Saklanmaması Gereken Yiyecekler
Kavun, Karpuz
Kavun ve karpuzu buzdolabında sakladığınızda tatları kaçar ve hatta antioksidan değerleri bile azalır. Kesilmemiş kavun ve karpuzu buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Ancak kestikten sonra 3-4 günlüğüne buzdolabında kalabilirler.
Patates
Soğuk hava patatesin içerisindeki nişastanın ayrışmasına ve hoş olmayan bir şekilde tatlanmalarına ve pütürlenmelerine yol açar. Patates, serin ve karanlık ortamları sever; buzdolabını pek sevmez.
Bal
Bal, buzdolabında kristalleşir, akışkanlığı ve tadı değişir. Oda sıcaklığı bal için idealdir.
Kahve
Çekirdek kahve ve öğütülmüş kahve soğuğu ve nemi hiç sevmez. Bütün aroması ve tadı kaçar. Kahveyi hava almayan kavanozlarda, oda sıcaklığında saklayın.
Domates
Sebzeliğin soğuğu domateslerin yumuşayıp “içinin geçmesine” ve tadının kaçmasına neden olur. Domatesler mutfak tezgahında daha mutlu olacaklardır.
Soğan
Kesilmemiş beyaz soğan soğuğu hiç sevmez. Buzdolabının nemi onları küflendirir ve yumuşatır. Soğanları doğrudan güneş almayan bir ortamda saklamak en doğrusudur. Kesilmiş soğanı ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 1-2 günlüğüne saklayabilirsiniz.
Sarımsak
Serin, kuru ve havadar bir ortamda saklanması gerekir. Eğer sarımsakların dişlerinden biri kabuğundan çıktıysa onu 10 gün içerisinde kullanmanız gerekir yoksa bozulur.
Acı Sos
Acı sosların buzdolabında durması için mantıklı hiçbir neden yoktur. Bu sosların içerisinde bakteri oluşumunu önlemeye yetecek kadar sirke bulunur. Ayrıca acının yoğunluğu oda sıcaklığında daha fazla hissedilir.
Kakaolu Fındık Kreması
Yani fındık kremasını ekmeğe süremedikten sonra o akışkan kıvamının ne anlamı var ki! Buzdolabı çikolatanın tadını da yok eder, bizden söylemesi…
Ekmek
Bozulmasını önlemek için ekmeği buzdolabına koymak en sık yapılan hatalardan biridir. Ama buzdolabı ekmek için çok soğuktur ve ekmeğin bütün suyunu çekerek kurumasına yol açar. Eğer ekmeği uzun süre saklamak isterseniz buzluğa atın ve yemeden önce tavada ya da ekmek kızartma makinesinde ısıtın.
Fındık ve Ceviz
Soğuk hava bu kuruyemişlerin içerisindeki kıymetli yağın küflenmesini önler ancak o kendilerine has odunsu tadın kaybolmasına yol açar. Ayrıca kabuğuyla birlikte buzdolabına konan fındık ve ceviz, buzdolabının kokusunu çekebilir. Kuruyemişleri hava almayan kaplarda, oda sıcaklığında saklamak en doğrusudur. Eğer buzdolabında sakladığınız fındık ve ceviziniz varsa, onları kullanmadan önce yağsız tavada biraz kavurmanızı öneririz.
Elma
Dalından yeni koparılmış taze elmalar mutfak tezgahında hem şık duracaktır hem de lezzetlerini sıcak bir ortamda daha iyi koruyacaktır. Ama 1-2 hafta boyunca yemeyi planlamıyorsanız buzdolabında birkaç hafta saklayarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz.
Büyük Çekirdekli Meyveler
Şeftali, kayısı, nektar gibi sert çekirdeğe sahip meyvelerin olgunluğa ulaşması için oda sıcaklığında beklemeleri gerekiyor. Ancak hemen yemeyecekseniz birkaç günlüğüne buzdolabının sebzeliğinde durabilirler. Avokado ve muz da olgunlaşmak ve gerçek lezzetine kavuşmak için sıcağı seven meyvelerden biridir.
Küçük Dutsu Meyveler
Tazesi alınmış dut, böğürtlen, çilek, yaban mersini gibi küçük ve yumuşak taneli meyvelerin oda sıcaklığında saklanması, lezzetlerini korumaları açısından daha makbuldür. Uzun süreliğine saklamak isterseniz dondurucuya atabilirsiniz.
Zeytinyağı, un ve şeker de buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler arasında yer alıyor.