Bu Yaz Neden Bartın’a Gitmelisiniz?
Zonguldak ilinden 1991 yılında kopup il olan Bartın, Zonguldak’ın en güzel yerlerinden Amasra ve Kurucaşile’yi de içine almıştır. (Zonguldak’tan bir de 1995 yılında Karabük kopmuştur; Ereğli ilçesinin de il olacağı tevatürü geziniyor, sanırım Zonguldak bu gidişle köy statüsüne inecek.) Bartın, Avrupa Tarihi Şehirler ve Bölgeler Odasına (EAHTR) üye bir ilimizdir.
Bartın Adı Nereden Geliyor?
Bartın adı, Bartın Çayı’nın antik ismi Parthenios’tan geliyor. Sırasıyla Hitiler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Yunanlar, Persler ve Makedonlar Bartın ilinde hüküm sürmüşlerdir. Bizans İmparatorluğu’ndan kopup Anadolu Beyliklerinden Candaroğulları’nın hâkimiyetine giren il, 1392’de Osmanlı tarafından alınmış ve o zamandan beri Türk yurdu olmuştur.
Bartın’da Neler Yapılır?
Bartın’da şurayı görün, şunu yapın gibi her yerde olan bilgileri geçiyorum. Bildiğin turist olarak gezmek istemeyenlere birkaç önerim olacak.
Bartın merkezde yapacak pek bir şey yok.
Bir İstanbul değil elbette. Ama Amasra, İnkumu gibi yerlerdeki otellere nispeten daha ucuz oda kiralayabilirsiniz. Bartın merkezden İnkumu’na gitmek çok zor değil. Zaten İnkumu’ndaki oteller de öyle İzmir, Muğla’dakiler gibi değil; pansiyon tarzı yerler var. Sadece plajın sonunda ve bence sahilin en güzel yerinde nispeten lüks bir otel var ama sezon sonunda bile saçma ücretler istiyorlar. İnkumu’na dolambaçlı bir dağ yolundan iniyorsunuz. Düzlüğe vardığınızda kamp alanları oluyor. Bunu da düşünebilirsiniz. Bu arada Ağustos’tan sonra deniz soğuyor, haberiniz olsun.
Amasra gerçekten cennet gibi.
O tarafa gidip de Amasra’yı görmezseniz, ahmaksınız. Amasra çarşıda büyük bir plaj var. Hemen üstünde sıra sıra kafe ve lokanta var. Amasra koyunu çevreleyen surlarda yürüyebiliyorsunuz ama o çevresine yapılan çirkin evlerden kusabilirsiniz. Ve maalesef plaj biraz da pis ama denize girecek kuytu köşesi bol. Biraz keşif yapın derim. Bu arada otellerde dikkatli olun. Hırsızlık yaygın. Müzesi de güzeldir ama bence pazarına kesin uğrayın ve reçel, erişte, kuru ot alın! Bartınlıların (ya da Batı Karadenizlilerin) kendilerine has bir ağızları vardır. Bazen anlamayabilirsiniz ama sevimli bir ağızdır.
Kurucaşile Kapısuyu Plajı
Çok güzel! İki dilin ortasında hilal şeklinde upuzun bir kumsalı var. Fazla turist çeken bir yer olmaması iyi ama o halde bile nasıl pis oluyor, cevabını size bırakıyorum. Plaja dökülen derenin iç taraflarına doğru yürüyün. Orada da kamp yerleri var ama kaldığımız süre boyunca ağaç kesme sesi duyduk.
Kurucaşile merkezde kalabileceğiniz iki yer var: Elmalı Otel ve Öğretmen Evi.
Kurucaşile ayrıca tersaneciliğiyle meşhur bir ilçedir. Türkiye gemicilik tarihinin kalelerindendir. Almanya’ya göç verir. Maket gemi alın!
Bartınlılar sakin ve yardımsever insanlar; açık fikirli ve kibarlar. Ege’de, Akdeniz’de karşılaştığınız şark kurnazı tipleri görmeniz için çok talihsiz olmanız lazım!
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
En Meşhur Türkiye Festivalleri