Balayı Hastalığı Olarak Da Bilinen Sperm Alerjisi Nedir?
Bir çiftin başına cinsel ilişki sırasında gelebilecek en garip durum sperm alerjisi sayılabilir. Yaygın görüldüğü halde az bilinen bu durum, cinsel ilişkiye darbe oluyor ve cinselliği imkansız bir hale getirilebiliyor.
Bu ilginç alerjik durumu bilen kişiler, şikâyetlerini balayı hastalığı veya semen alerjisi olarak adlandırıyor. Aslında tıp literatüründeki adı seminal plazma alerjisi olan bu alerjik reaksiyonun gelişme nedeni sperm değil, spermin içinde bulunduğu seminal plazma yani semen sıvısıdır.
Sperm Alerjisinin Belirtileri
Seminal sıvı alerjisi, sperm hücresinin içinde bulunduğu sıvıdaki maddelere karşı oluşur. Bu maddeler ( kalsiyum, sodyum, magnezyum vb.) vajinaya döküldüğü zaman ciddi reaksiyon ortaya çıkar. Sperm alerjisi belirtileri; vajinada yanma, kaşıntı, şişlik, kızarıklık şeklindedir. Bazı kişilerde alerjinin etkisi şiddetlisi olur yani tüm vücudu etkileyerek hayati tehlike doğurabilir. Erkeğin kendi vücut sıvısına karşı verdiği tepkinin belirtileri de aynıdır.
Sperm Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Sperm sıvısında bulunan antikor oranı araştırılarak ya da cilt testi yapılarak test yapılır. Tanı için kayganlaştırıcı kremler, cinsel oyuncaklar, lateks maddesine karşı alerji, kadında idrar yolları enfeksiyonu, candida mantarı gibi durumlar ve patojenlerin ayrılması gereklidir. En yaygın yöntem ise cinsel ilişkide prezervatif kullanmaktır. Kullanım sonrasında belirtiler görülemiyorsa, semen alerjisinden şüphelenilir.
Sperm Alerjisi Kısırlık Yapar Mı?
Alerji, bağışıklık sisteminde ciddi sıkıntılar olması durumunda düşük oranda kısırlığa sebep olabilir. Kandaki antikorlar spermin yumurtaya ulaşıp yumurtayı döllemesine engel olabilir. Prezervatif kullanımının zorunlu olması nedeniyle seminal plazma alerjisi hamilelik için engel bir durumdur. Ancak bu sorunu yaşadığı halde hamile kalanlar da vardır. Erkekten alınan spermler antikorlarından arındırıldıktan sonra rahme yerleştirilebilir ya da tüp bebek yönteminden yararlanılabilir.
Sperm Alerjisi Tedavisi Nasıldır?
Semen alerjisi tedavisi, meni ile teması engellemektir. Çiftlerin prezervatif kullanmaları önerilir. Bir diğer seçenek erkeğin boşalmadan hemen önce penisini vajinadan çıkarmasıdır (geri çekme). İmmuno terapi, kortizon kullanımı veya biorezonans metodu ile tedavi gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin uygulanacağı hastanın durumuna göre kadın doğum uzmanı tarafından belirlenmektedir.
Sperm alerjisi bitkisel tedavi yöntemleriyle tedavi edilemez. Çay, krem, losyon gibi bitkisel ürünler yalnızca kaşıntı, döküntü, kızarıklık gibi şikayetlerde azalma sağlayabilir.
İlginizi çekebilir:
Pek Çok Kadının Gizli Yarası: Vajinismus
Bitmeyen Cinsel İstek: Hiperseksüalite
Kadınların ve Erkeklerin Gizli Cinsel Silahı: Kegel Egzersizleri