Aşkın Cinsiyeti Yoktur: LGBT İçerikli Romanlar
LGBT içerikli romanlar; lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin ilişkilerini anlatıyor. Bazılarının hiç bilmediği, bazılarının yok saydığı ve yargıladığı hayatlar, edebiyata da yansıyor. Toplumun çoğunun dışladığı insanlar, aslında farklı değiller. Onlar sadece birer insan. LGBT içerikli romanlar, insan olmanın anlamını sorgulatacak cinsten. İşte LGBT içerikli romanlar…
Her Gün – Daid Lavithan
“Bir insan düşününki her gün farklı bir bedende, farklı bir ortamda, farklı bir hayatta… Ama hep aynı kıza âşık…” Her Gün ile empati yeteneğinin gelişmemesi mümkün değil.
Aşkın “L” Hali – Kollektif
Aşkın “L” Hali, aşkın eşcinsel yönünü anlatıyor. Kitap, kadınlar arasında yaşanan aşkı yine onların ağzından anlatan öyküleri içeriyor.
Ali ile Ramazan – Perihan Mağden
“Ramazan ve Ali… İkisi de erkek tamam. Ama aşıksan ne yazar.” Perihan Mağden’ in bir gazete haberinden esinlenerek yazdığı bu roman, toplumdan dışlanan iki erkeğin aşkını anlatıyor.
Hergele Âşıklar – Niyazi Zorlu
Hergele Âşıklar, tanrının verdiği harfleri dilediklerince kullanmaya karar veren iki gencin hayatın yalanlarına isyan edişini ve başlarına geleni anlatan bir kitap.
Gizli Anların Yolcusu – Ayşe Kulin
Çağdaş edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Ayşe Kulin, bu romanda hem aşkı hem de toplumun zorladığı hayatları, harcanmış çocuklukları anlatıyor.
Ben de Varım – Deniz Su Tiffany
Bu kitapta, bir transseksüel, cinsiyet geçiş sürecinden duygusal dalgalanmalara, aile ve ikili ilişkilere kadar birçok noktaya değiniyor ve doğru bilinen yanlışları cesurca anlatıyor.
Leonardo İlk Bilgin – Michael White
Leonardo da Vinci’nin çocukluğunun yoksunlukları, eşcinselliği ve çağdaşlarıyla olan ilişkileri anlatan kitap Leonardo’nun yeniden değerlendirilmesine yönelik iddiaları barındırıyor.
Paramparça – Duygu Asena
Duygu Asena, gizlilik içinde, suçluluk duygusuyla boğulmuş eşcinsel bir erkeği anlatıyor.
Karanlığın Sol Eli – Ursula K. Le Guin
“Bilim-kurgu”nun en önemli iki ödülü olan Hugo ve Nebula’yı kazanan Karanlığın sol Eli, cinsel kimliğin bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmadığı, tüm sakinlerinin çift cinsiyetli olduğu bir gezegendeki ilişki ve çelişkileri anlatıyor.
Giovanni’nin Odası – James Baldwin
Amerikalı beyaz delikanlı David, Paris’te İtalyan garson Giovanni ile eşcinsel ilişki yaşıyor. Ancak toplumsal değer yargılarının baskın çıkışıyla bu ilişkiden kaçıyor ve evli bir erkek olarak “güvenli” yaşamak için eski sevgilisi Hella’ya sığınıyor. Tüm bunların sonucunda ise trajik sonuçlar ortaya çıkıyor.
Kıyıdakiler – Uğur Ziya Şimşek
Bu romanda yazar; farklı cinsel hayata sahip olanların, yani gay, lezbiyen ve fetişistlerin sevinçlerini, acılarını, dışlanmışlıklarını akıcı bir dille anlatıyor. Dayak, gasp, tecavüz, sırlarının deşifre edilmesi gibi tehlikeler onlar için her zaman var…
Beyaz Yakalı Eşcinseller – Aysun Öner
Bu kitapla, beyaz yakalı meslek alanlarındaki eşcinsellerin maruz kaldıkları ayrımcılık ve yıldırma hareketleri nedeniyle baş etmek için türlü stratejiler geliştirmek zorunda kalıp rol yapmaları anlatılıyor.
Üç Renkli Deniz – Wally Lamb
Eşcinsel ilişkilerine dikkat çeken kitaplardan biri olan Üç Renkli Deniz’de , 27 yıllık bir evlilik ve 3 çocuğun ardından başka bir kadına aşık olan orta yaşlı bir kadının hikayesi anlatılıyor.
İki Genç Kızın Romanı – Perihan Mağden
Farklı sosyal sınıflardan gelen iki genç kızın, Handan ve Behiye’nin aşkını anlatan İki Genç Kızın Romanı’nın filmi de çekilmiştir. Dram türündeki film, lezbiyenlik teması içeren Türk sinema filmidir.
Ara Sıcak – Anthony Bidulka
Anthony Bidulka’ ya Lambda Ödülü’nü kazandıran Ara Sıcak, eğlenceli ve sürükleyici bir polisiye romanı. Gay düğününde damatlardan biri kayboluyor. Gizemi aydınlatmakla görevli olan kişi ise, gay ve çaylak bir özel dedektif olan Russell Quant’ dır.
Leyla İle Şirin – Hülya Serap Doğaner
Leyla ile Şirin, iki kadının ilişkisini anlatırken sevgi, tutku ve yalnızlık kavramlarına farklı bakış açısı geliştirmeye çalışıyor ve kiminle olursak olalım, önce kendimizle olduğumuzun hatırlamamızı sağlıyor.
Tek Başına Bir Adam – Christopher Isherwood
Kaliforniya’da bir üniversitede ders veren elli yaşlarında, İngiliz asıllı bir profesör olan George, arkadaşı Jim’i bir araba kazasıyla kaybetmiştir. İngiliz oluşu ve yaşı nedeniyle öğrencilerine; eşcinselliği nedeniyle de toplumun geri kalanına yabancılaşmıştır. Christopher Isherwood, en önemli romanlarından biri olan Tek Başına Bir Adam, sinemaya da uyarlanmıştır.
Az Biraz Mutlu
On altı yaşındaki Aaron Soto, bir aile trajedisinden sonra mutluluğun peşine düşer. Kız arkadaşı Genevieve’in desteğiyle mutlu olsa da geçmişini paylaşıp geleceğiyle yüzleşmesini sağlayan kişi yeni arkadaşı Thomas’dır. İki arkadaş yakınlaştıkça, Aaron yeni kavuştuğu huzurun tehlikede olduğunu anlar. Leteo Enstitüsü’nün başlattığı hafıza değiştirme işlemi onu bu zorluktan kurtarabilir. Fakat Aaron tüm anılarından vazgeçebilecek mi?
LGBT bireylerin ilişkilerine, toplumdaki ön yargılarla mücadelesine değinen LGBT içerikli romanlar ilişkinin hangi cinsle nasıl yürüdüğünün değil insani değerlerin önemli olduğunu ve onları dışlamanın bir insanlık ayıbı olduğunu düşündürüyor.