Anne ve Çocuğa Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Annelerin iş hayatına atılması ile birlikte yoğun olduklarını söyleyebiliriz. Sosyal yaşama ayrılan zamanın azalması, aslında sosyal birer varlıklar olan biz insanlar için de bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu sorunlardan bir tanesi de kitap okuma alışkanlığının terk edilmesidir. Anne ve çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunun yanı sıra, aslında annelere de kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunun da önemi vardır.
Çünkü anneler kitap okuma alışkanlığını çocuklarına en iyi bir şekilde kazandırabilirler. Çocuklar anne ve babalarını rol model alırlar. Annelerinin ya da babalarının yaptıkları davranışları, belirli yaşlarda taklit etmeye çalışırlar.
Düşünün ki anneleri kitap okurken gören bir çocuk, annesini taklit ediyor. Bir süre sonra bu taklit kitap okuma alışkanlığına dönüşüyor.
Kitap okuma alışkanlığının neden bu kadar önemli olduğunu açıklamamız, konunun daha iyi anlaşılması bakımından yararlı olacaktır.
Okumanın Faydaları ve Önemi
Kitap okurken beyinde her iki lobda eşit bir şekilde çalışır. Düşünme ve kitapta yer alan harf sembollerinin takibi aynı anda yapıldığından, her iki lobda eşit düzeyde çalışır. Beynin sol lobu sözel kavramlardan sorumludur. Sağ lob ise sözel kavramları tasvir eder ve bu kavramlara bir şekil kazandırır. Okumanın faydaları ve önemi sadece bununla bitmez. Okumanın diğer faydaları:
- Düzenli olarak okuduğunuzda düşünceleriniz berraklaşır ve anlama yetiniz güçlenir.
- Kitap okumak stresin azalmasını sağlar. Kitap okuyan kişilerde, ilerleyen yaşlarda görülen Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklar daha nadir görülür ya da hiç görülmez.
- Genel kültürün gelişmesini sağlar. Daha fazla kelime öğrendikçe, kavramların anlaşılması daha kolay olur ve daha fazla bilgi öğrenilir.
- Bilinmeyenler karşısında kavrama yeteneği ve problem çözme yeteneği gelişir. Hayatımızda çözemediğimiz daha az sorun yer alır.
- Dünyaya ve olaylara karşı bakış açımız değişir. Daha anlayışlı ve daha ileri görüşlü oluruz.
- Küçük yaşlarda kazanılan okuma alışkanlığı, hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar.
- Karar verme mekanizması yüksek oranda gelişir. Daha zor koşullarda, daha hızlı ve daha kolay kararlar verebiliriz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yolları
Anneler yoğun geçen bir iş ortamından sonra, okumaya zaman bulamadıklarını söylüyorlar. Aynı durum ev hanımları için de geçerlidir. Tüm gün süren ev işlerinden sonra ev hanımları kitap okumak istemeyebiliyorlar. Oysa ki kitap okumak insanı dinlendiren ve yormayan bir eylemdir.
Kitap okuma alışkanlığının kazanılabilmesi için gün boyu yapılan işlerin planlanması gerekir. Küçük de olsa dinlenme zamanlarında, 15 dakika kadar okumak yeterli olacaktır.
Anne ve çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırma yolları olarak boş vakitlerin belirlenmesini örnek gösterebiliriz. Çoğumuz aslında yeterli olan ancak, verimli olarak kullanılmayan boş vakitlere sahibiz. Ancak bunun farkında olmadığımız için hiç boş vaktimiz olmadığını sanırız.
Yoğun olarak bir işte çalışan anneler, öğlen molalarında ya da işe gidip gelirken toplu taşıma araçlarında kitap okuyabilirler. Çocukların ise bu konuda oldukça bol vakitleri olduğunu söyleyebiliriz. Yalnızca çocukların derslerden arta kalan zamanlardaki, oyun vakitlerini biraz kısa tutup, kitap okumaya da zaman ayırmaları gerekir. Bu konuda sorumluluk anne ya da babaya düşer.
Çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunun cevabı en çok da annededir. Çocukla en çok ilgilenen anne olduğuna göre, kitap okuma alışkanlığını da en iyi çocuğa anne kazandıracaktır.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandıran Kitaplar
Piyasada satılan kişisel gelişim kitaplarını okuyarak, okuma alışkanlığı kazanmak mümkündür. Öncelikle nasıl kitap okunması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıran kitaplar, kişisel gelişim kitapları ve roman tarzı kitaplar olabilir.
Artık günümüzde kitaplar; yazım tekniği, yazı puntolarının büyüklüğü, paragrafların kısa tutulması gibi tekniklerle yazılmaktadır. Ayrıca kitapta bulunan konular ile alakalı resimler ile de desteklenmektedir.
Geriye yalnızca çayınızı ya da kahvenizi alıp, bu güzel kitapları okumak kalır sizlere.