Anlamları Karıştırılan Kelimeler II
Anlamları karıştırılan kelimeler serimiz devam ediyor. Bu sefer Osmanlıcadan kalan, Arapça kökenli ve birbirleriyle anlam yakınlıklarından çok ses benzerlikleri yüzünden karıştırılan kelimeleri aldım.
Galat-ı meşhur fasih-i mehcurdan evlâdır ifadesine gelince, tam çevirisi şöyledir: Yaygın yanlış, terk edilmiş doğrudan iyidir. Galat-ı meşhur, yaygın yapılan yanlıştır. Öyle ki bir zaman sonra doğrusunu ortadan kaldırıp doğru olarak yerleşir. Eninde sonunda, örneğin, önünde sonunda ifadesinin, ince eleyip sık dokumak da ince eğirip sık dokumak deyiminin galat-ı meşhurudur.
https://www.hangisieniyi.com/anlamlari-birbiriyle-karistirilan-kelimeler/
Mahsur | Mahzur
Bir yerde mahsur kaldığınızda oradan çıkamazsınız. Etrafınız sarılmış, kuşatılmıştır. Z mi S mi diye gidip gelirken sondaki sur hecesini hatırlayın: Etrafı surlarla mahsur Diyarbakır gibi.
Mahzur ise sakınca, engel demektir. Mahzur doğuran şeyler sevilmez. Mahzur görmek ile mazur görmek ayrı şeylerdir. Mahzur zararlı olabilir. Rehberiniz Z olsun.
Mazur | Maruz
Mazur, mazereti olan demektir. Zaten mazeret kelimesiyle aynı ünsüzlere sahiptir. Mazur görülür, mazur kalınır ama güneş ışınlarına mazur olunmaz.
Maruz ise arz kelimesiyle kökteştir. Yine maruzun çoğulu olan maruzat da sunuş demektir. Bir maruzatınız olur mesela. Gölgelik seven bitkilerinizi güneşe maruz bırakmayın.
Mahsun | Mahzun
Güncel Türkçe sözlüklerde mahsun kelimesini bulamasanız da aslında böyle bir kelime vardır. Sıkı güvenlik altına alınmış yerler için kullanılır. Bir de Mahsun Kırmızıgül var malumunuz. Ama onun gerçek adı Abdullah Bazencir’dir.
Hüzünlü bakanlara mahzun deyin. Zaten mahzun kelimesinin içinde hüzün saklıdır. Kimseyi mahzun etmeyin, mahzun da olmayın. Sonra melül mahzun etrafınıza bakınırsınız. Mahsun bakılmaz zira.
Mevhum | Mefhum
“O senin hüsnükuruntun” dediğinizde mevhum bir şeyden bahsediyorsunuzdur. Evham yapılan şeyin kökünde mevhum bir durum yatar yani.
Mefhum ise kavram demektir. Arapça anlamak anlamına gelen fehim sözcüğünden gelir. Felsefede sıkça kullanılır.
Mütevazı | Mütevazi
Mütevazı insanlar alçakgönüllü olur. Çünkü onlar çoğu değil, azı seçerler. Gösterişsiz olurlar. Mütevazı sade anlamında da kullanılır.
Mütevazi ise paralel, koşut demektir. Bunu normalde pek kullanacağınızı düşünmüyorum (Koşutu dahi kullanmıyorsunuzdur). Ama mütevazı ile karıştırıldığından çok sık duyarsınız.
https://www.hangisieniyi.com/turkce-uzerine-notlar/