Yeni Nesil Geliyor: Alfa Kuşağı Çocukları
Jenerasyon kelimesi galatlaşmış bir şekilde dilimize girmişken asıl karşılığı olan kuşak kelimesi de artık baskın olarak kullanılıyor. Türk Dil Kurumu kuşak kavramını aynı zaman aralığında doğmuş ve aynı dönemde yaşayan kişilerin oluşturduğu bir kavram olarak tanımlıyor. Bu tanıma göre aynı kuşakta yaşayan kişilerin benzer özelliklere sahip oldukları çıkarımı yapılabilir. Literatüre girmiş kuşaklar arasında Alfa Kuşağı son kuşak olarak dikkat çekiyor. Henüz bu kuşaktan sonraki kuşağın adı belli bile değil. Genel görüşe göre 2010 yılından sonra doğan çocuklar alfa kuşağını oluşturuyor. Hani şu teknoloji olmadan yapamayan sevgili çocuklarımız. İşte onlar Alfa Kuşağı üyeleri.
Alfa Kuşağı ve Dijitalleşme
Dijital ekranlarla doğan ve doğdukları andan itibaren dijital bir hayat sürmeye başlayan Alfa Kuşağının ilk üyeleri internet üzerinde duygu ve düşüncelerini paylaşmaya başladılar bile. Bugün 8 yaşında olan bu çocuklar artık dijital dünyanın sadık birer üyesi. Telefonsuz ve tabletsiz bir yaşam onlar için hayal edilebilir bir şey değil. Sürekli ekranlara dokunarak işlerini halleden, vakitlerini bu şekilde geçiren Alfa Kuşağı üyeleri teknolojiyi gerektiğinde kullanılan bir olgu olarak değil de yaşamlarının doğal bir parçası olarak benimsiyorlar.
Birçok kuşak kendinden bir önceki kuşakla benzer sebeplerle çatışır. Ancak alfa kuşağının kendinden önceki kuşaklarla çatışmasının yegane sebebi teknoloji. Teknolojiyi hava gibi, su gibi algılayan bu kuşak kendinden bir önceki Z kuşağının bile hayal edemeyeceği bir dünya için büyümekteler.
Alfa Kuşağı Çocuklarının Genel Özellikleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalarda ve istatistiki bilgilerden elde edilen veriler gösteriyor ki 2025 yılına kadar Alfa Kuşağı üye sayısı 2 milyara ulaşacak. Şu anki nüfus artış hızıyla bu kuşağa her hafta 2.5 milyon yeni üye katılıyor. Daha yakından tanımak için bu kuşağın genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
Çoklu Görev (Multi Task)
Teknoloji literatüründe yer alan “multi task” yani çoklu görev kavramı bu kuşağın üstüne giydirilmiş bir elbise gibi. Kuşak üyeleri aynı anda birden fazla işle meşgul olmayı seviyor ve bu durum onların yaşayacağı gelecek dünya için bir fikir veriyor. Gelecek dünya şimdiki neslin (Y ve Z kuşağı) hayal bile edemeyeceği karmaşıklıkta iş örüntülerinden oluşacak. Alfa kuşağının hızlıca yapabildiği bir çok işte şimdiki nesil çok yavaş kalacak. Beyinleri çoklu görev üzerine gelişen bir nesilden beklenecek bir hız.
Sosyalleşme
Alfa Kuşağı teknolojilerin ve dijital ekranların albenisi ile artık görsel ve dokunsal bir nesil olma yoluna girdiler. Videolar, animasyonlar, görsel imgelemeler gibi öğelerle iletişim kurmayı seçen bu nesil en azından şimdilik okumayı sevmiyor (umarız ileride severler). Alfa Kuşağı üyeleri konuşmayı çok sevmiyor. Bunun yerine sanal iletişimi tercih ediyorlar. Aynı evin farklı odalarında birbirleriyle yazışan ve “bana bir bardak su getirir misin?” diyen iki kardeş gelecekle ilgili bize fikir vermeye yetiyor.
Hafıza
Hafızaları kendinden önceki nesile göre daha az gelişen bu neslin zaten çok fazla hafızaya da ihtiyaçları yok gibi görünüyor. Çünkü artık bilgi depolamak gereksiz bir ayrıntı. İstedikleri bilgiye anında ulaşabildikleri cihazlarla hafızanın ne kadar gerekli olduğunu bizler bile sorguluyoruz. Bu nesil artık ihtiyaç duydukları veriyi nasıl bulabilecekleri üzerine yoğunlaşıyorlar.
Dil Öğrenme
Yakın zamanda dil öğrenmenin de gereksizliği üzerine nutuklar çekmesi beklenen alfa kuşağı bu söyleminde haksız da olmayacak. Bir dil öğrenmek için yıllar harcamak zorunda kalan önceki kuşaklardan farklı olarak alfa kuşağı anında çeviri yazılımları ile dünya üzerinde konuşulan onlarca dili anında konuşabilir ve anlayabilir olacak.
Kişiselleştirme
Bu kuşağın belirgin özelliklerinden biri de “kişiselleştirme” olacak. Yaptıkları her işi ve her sonucu anında kendilerine özgü hale getiren alfa kuşağı üyeleri duygusal olarak da aceleci bir nesil olacak. Anında övgü isteyen, eleştiriden çok hoşlanmayan bir nesil yetişiyor.
Kültür Sanat Etkinlikleri
Alfa kuşağı üyeleri gözlerine gelen milyonlarca mesaj ile üst düzeyde uyarılmış beyinleri bu nedenle derinlemesine düşünemez. Bu nedenle kültürel ve sanatsal açıdan derinlemesine düşünmeyen ve yeni üretimler yapmayan bir nesil olacağı düşünülüyor.
Otorite
Dünyadaki sınırları ve bu sınırlar içindeki her türlü otoriteyi (statü ve askerlik gibi otoriter kavramlar da buna dahil) reddeden dünya milleti olmaya doğru yol alan alfa kuşağı amacına 2030 yıllarında ulaşabilir.
Planlama
Anadan doğma teknolojik bir kuşak olan alfa kuşağının ilginç bir yönü de halihazırda bir satın alma güçlerinin olmamasına rağmen piyasayı kendi isteklerine göre şekillendiriyor olmalarıdır. Tüm şirketler pazarlama ve üretim planlamalarını gelecek 20 sene için yaparken artık alfa kuşağı üyelerini merkeze alıyorlar.
Kısa Cümlelerle Alfa Kuşağı Çocukları
- Paylaşmak onlar için nefret edilesi bir kavramdır.
- Kural tanımıyorlar, gizliliği vermiyorlar ve sınırları yok etmek istiyorlar.
- Kural tanımazlıklarına bağlı olarak dini sistemlerde de büyük değişiklikler yapabilirler, tabuları yıkabilirler
- Ekran başındaki bir nesil olarak aşırı kilolar büyük sorun olabilir.
- Artık giyim tasarımcıları modacılar işsiz kalabilir. Çünkü bu nesil artık kendi kıyafetini kendi tasarlayacak
- Kendinden önceki neslin “bilim kurgu” dediği şeylere “şaka mı bu” küçümsemesiyle yaklaşacaklar.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Çocukları Televizyon ve Tabletten Uzak Tutacak Eğitici Oyunlar
Çocuklarda Duygusal Zekâ Gelişimi