Alaçatı Hakkında Her Şey
Eski çağlardan beri “Ege’nin incisi” olarak görülen Alaçatı’da hem hotel hem de pansiyon gibi pek çok yerde konaklamak mümkündür. Alaçatı otelleri 5 yıldızlı her şey dâhil şeklinde hizmet verir. Butik oteller, Alaçatı’nın simgesi haline gelmiştir. Alaçatı otelleri arasında tercih yaparken; odaların ferah ve aydınlık olmasına, kendi plajının olmasına, hijyen kurallarına uyulmuş olmasına dikkat etmek gerekir.
Alaçatı Balayı Otelleri
Alaçatı otelleri her şey dâhil hizmet verir ve balayı için de çok sık tercih edilir. Balayı otelleri, konumu ve konsepti doğrultusunda farklı fiyatlarla hizmet sunar. Pek çok ağaç ve bitki çeşitleriyle çevrili bu otellerde düğünler de organize edilmektedir. Çeşme otelleri arasında en çok tercih edilen balayı otelleri şunlar:
- İmren Han
- Taş Otel
- Casa Bella Hotel ve Cumbalı Konak
Alaçatı Butik Otelleri
Alaçatı butik otel konsepti Alaçatı’nın simgelerinden biridir. İzmir otelleri arasında en çok tercih edilen oteller Alaçatı’daki butik otellerdir. Sevimli görünümüyle dikkat çeken butik oteller, genellikle az odalı taş binalarda hizmet verir. Açık büfe veya serpme kahvaltı fiyata dâhildir. Bazı butik otellerde şömine ve jakuzi de vardır. Cazibe merkezi Alaçatı’nın en iyi butik otelleri şunlar:
- Ev Bharat
- Bramasople
- Alya Rüzgârı Otel Alaçatı
Alaçatı’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Alaçatı, Ege Bölgesi’nin önemli tatil beldesidir ve ulaşım için farklı alternatifler vardır. Alaçatı İzmir’in Çeşme ilçesine bağlıdır. Dolayısıyla öncelikle İzmir’e ulaşmanız gerekir. Alaçatı’da havalimanı yoktur; fakat İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden 90 kilometre mesafededir. Alaçatı’nın İzmir ile uzaklığı 70 kilometredir. Özel araçla İzmir’den Alaçatı’ya ulaşmak 45 dakikadır. Şehir içinde ulaşım kolaydır. Alaçatı Çeşme ilçesine sadece 3 kilometre uzaklıktadır.
Gitmeden Önce Alaçatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Alaçatı, mahalle statüsünde olup İzmir’in Çeşme ilçesine bağlıdır. İzmir’in güneyinden başlayıp Menderes Irmağı’na kadar uzanan bölge, Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında Alacaat aşiretinin bölgeye yerleşmesiyle Alaçatı adını almıştır. 19. yüzyılın ortalarında baş gösteren sıtma salgını nedeniyle denizden birkaç kilometre içeriye taşınmıştır.
1850-1902 arasında, pomza taşı görünümlü kesme taşlarından meşhur taş evler inşa edilmiştir. Mimarisiyle hayran bırakan taş evler, güneşi az, rüzgârı bol alacak şekilde kuzey-güney yönünde konumlandırılmıştır. Rumların Alaçatı’yı terk etmesinin üzerine bölgeye; Kavala, Selanik, İstanköy ve Girit’ten gelen Türkler ile Arnavut ve Boşnak göçmenler yerleşmiştir.
1990 yılında sörfçüler Alaçatı’yı keşfetmiş ve Alaçatı’nın daha çok tanınmasını sağlamıştır. 1998 yılında Alaçatı’nın Germiyan köyünde Türkiye’nin ilk rüzgâr enerjisi santrali kurulmuştur. Alaçatı, 2006 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş ve tarihi yerleşim dokusunun bozulmasını önlemek üzere koruma altına alınmıştır.
Alaçatı’nın Neleri Meşhurdur?
Alaçatı Türkiye turizmi için en önemli beldelerden biridir ve hem yerli hem turistlerin ilgisini çekmektedir. Elbette Alaçatı’nın bu denli popüler olmasını sağlayan yalnızca denizi veya Arnavut kaldırımlı dar sokaklarındaki taş evleri değildir. Alaçatı’nın neleri meşhur sorusunun bir yanıtı da, ana malzemesini şifalı otların oluşturduğu yöresel yemekler ve mezelerdir. Alaçatı’nın en meşhur lezzetleri şunlar:
- Kabak çiçeği dolması
- Mezeler
- Sakızlı muhallebi
- Sakızlı reçel
- Sakız tatlısı
- Sakızlı kurabiye
- Kumru
- Boyoz
Alaçatı’da Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?
Alaçatı, rüzgâr sörfünde Türkiye’nin en önde gelen noktasıdır. Dolayısıyla kum futbolu ve rüzgâr sörfü gibi sporlar Alaçatı’da yapılacak aktivitelerin başında gelir. Nitekim, uluslararası rüzgâr sörfü yarışmaları bu beldemizde organize edilir. Alaçatı’da rüzgâr sörfü etkinliklerinin yanı sıra şu aktiviteleri yapabilirsiniz:
- OT Festivali’ne katılmak
- Tabiat parkını gezmek
- Plajları keşfetmek
- Alaçatı Yel Değirmenleri’ndeki sembolik yapıları yakından görmek
- Alaçatı Taş Evleri’nin önünde fotoğraf çektirmek
- Hacı Memiş Sokağı, Alaçatı Çarşı veya Kemalpaşa Caddesi’ni gezmek
Alaçatı’yı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ziyaret etmenizi ve en az dört gününüzü Alaçatı’yı gezmek için ayırmanızı öneririz.
Alaçatı’da Gece Hayatı Nasıldır?
Romantik tatiller için en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olan Alaçatı, farklı pek çok moda uygun mekâna ev sahipliği yapan bir beldedir. Bar, gece kulübü ve diskolarda eğlence dorun noktasındadır. Alaçatı otelleri de birbirinden farklı eğlence seçenekleri sunar.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
İzmir Çeşme’de Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey